Lajčak: Institucije BiH trebaju se pozabaviti položajem Hrvata

Direktor za zapadni Balkan u Službi za vanjske poslove EU Miroslav Lajčak ne vjeruje da “etnički čist teritorij, kakvu je zatražio Hrvatski narodni sabor”, znači rješenje aktualnih problema u BiH. “Sama činjenica da hrvatski narod u BiH osjeća potrebu da se organizira na taj način signalizira da nešto nije u redu”, rekao je Lajčak za “Glas Amerike” i dodao da se institucije BiH ozbiljno trebaju pozabaviti time što Hrvati imaju utisak da njihova prava nisu dovoljno zaštićena u tim institucijama.

Istaknuvši da treba analizirati signal da se veliki dio hrvatskog naroda ne osjeća dobro u sadašnjoj situaciji, Lajčak je ocijenio da je bitno što je Sabor poslao jasnu poruku da će djelovati u okviru institucija i zakona BiH.

Prema Lajčakovim riječima, zahtjev HNS-a za formiranje federalne jedinice s hrvatskom većinom nije ništa novo. “Tu je naš odgovor jednostavan – sve promjene u Ustavu, u teritorijalnoj organizaciji BiH moguće su pod uvjetom da su rezultat dogovora predstavnika i Bošnjaka i Hrvata i Srba”, naglasio je Lajčak.

On je dodao da se ne sjeća slučaja da je neka teritorijalna čistoća vodila prema većoj demokratizaciji i poboljšanju životnog standarda.

“To su stvari o kojima trebaju odlučivati građani, političari u BiH. Nikakva rješenja koja dolaze samo sa jedne strane i koja ne odgovaraju interesima ostalih zainteresiranih strana nisu dobra, niti su dobra ikakva rješenja koja dolaze od međunarodne zajednice”, ocijenio je Lajčak.

On je poručio da EU očekuje da političari u BiH formiraju institucije vlasti tako da Vijeće ministara ima podršku u parlamentu koja će omogućiti uspješno provođenje reformi.

Komentirajući odluku o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH u Republici Srpskoj, Lajčak je rekao da je stav EU jasno izražen u izjavi visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Cathrine Ashton da je to korak u lošem pravcu, korak koji otvara probleme, umjesto da ih rješava.

Lajčak je najavio da će idućeg tjedna doći u BiH kako bi razgovarao s političkim liderima s ciljem pokretanja ubrzanog puta k europskim integracijama te zaključio: “Na osnovu toga odlučit ćemo o našoj politici.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*