Lajčak šokirao Beograd zahtjevom EU-a da ukine srpske isntitucije na Kosovu


Izaslanik Europske unije Miroslav Lajčak, za posjeta Srbiji prije nekoliko dana, šokirao je aktere srpske političke scene novim zahtjevima koje je Eurospka unija stavila pred novu vladu Srbije.

Prema pisanju beogradskog Pressa, najznačajniji među njima je onaj koji traži ukidanje srpskih paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

“Šef slovačke diplomacije predočio je doslovno užasavajuće uvjete. Predočio je tri nova naloga kako bi Srbija dobila status kandidata do kraja godine. I sva tri su doslovno neprihvatljiva. EU sada pokušava progurati njemački zahtjev za ukidanje institucija na sjeveru Kosova. Tadić je zbog toga jako zabrinut i svjestan je da je gotovo nemoguće uz te uvjete dobiti status kandidata do kraja godine, što je i jedan od razloga zašto i dalje oklijeva prihvatiti mjesto premijera”, tvrdi Pressov anonimni izvor, ali ne spominje ostale uvjete.

Dodao je kako će Boris Tadić u ponedjeljak na sastanku s vođama koalicije okupljene oko SPS-a razgovarati o tom “Lajčakovom ultimatumu”, prenose u nedjelju agencije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*