Lajčak u Sarajevu: EU spremna pomoći BiH, ali vaši političari trebaju preuzeti odgovornost

Ravnatelj Direkcije za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU Miroslav Lajčák doputovao je u srijedu navečer u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini.

– Došao sam prvenstveno kako bi razgovarao s političarima u Bosni i Hercegovini o novoj politici Europske unije prema Bosni i Hercegovini, izjavio je Lajčak novinarima na sarajevskom aerodromu.

Tijekom posjeta, Lajčák će se sastati s članovima Predsjedništva BiH te predsjednicima političkih stranaka u Sarajevu i Banjoj Luci radi političkih konzultacija na visokoj razini o ključnim pitanjima u kontekstu odnosa BiH i EU te reformama koje BiH mora provesti na putu europskih integracija.

Uoči posjeta, Lajčák je istaknuo da funkcionalne institucije čiji programi rada u svojoj osnovi podrazumijevaju EU su presudne za rješavanje pitanja od ključnog značaja za EU integracije.

“Lideri BiH moraju učiniti dodatni napor i fokusirati se na uspostavu vlasti koja je prioritet ne samo u smislu deblokiranja procesa europskih integracija BiH, nego i kako bi iste radile na preostalim reformama za dobrobit građana BiH. Europska unija je spremna dodatno ojačati svoju pomoć i podržati europsku perspektivu BiH, ali preuzimanje odgovornosti i odlučnost moraju doći iz same zemlje “, kazao je.

Lajčák će se također obratiti sudionicima sjednice “Parlament za Europu”, inicijative koju predvodi EUSR, a koja okuplja predstavnike i stručnjake EU te članove parlamenata na svim razinama u BiH kako bi razgovarali o najučinkovitijim pristupima ispunjavanju zahtjeva za pridruživanje EU, navodi Fena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*