Francuska Gvajana: Lansirana raketa Ariane 5, u orbitu nosi dva satelita

Raketa Ariane 5 s dva telekomunikacijska satelita lansirana je u subotu navečer iz Svemirskog centra u Kourou, u Francuskoj Gvajani, uz internetski prijenos koji je osigurala tvrtka Airanespace.

To šesto lansiranje rakete Ariane 5 u godinu dana, odvijalo se u subotu u 18:08 sati po mjesnom vremenu. Početno je bilo predviđeno za petak, ali je odgođeno za 24 sata.

Raketa Ariane treba omogućiti postavljanje u orbitu dva telekomunikacijska satelita Eutelsat 21 B za europskog operatera Eutelsat i Star One C3 za američkog konstruktora Orbital Sciences Corporation i brazilskog operatera Star One.

Satelit Eutelsat 21 B koji je izgradila Thales Alenia Space ima masu polijetanja od oko pet tona. On će osiguravati telekomunikacijske veze i mrežu podataka za tvrtke i državne uprave u Europi, Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi i Središnjoj Aziji tijekom najmanje 15 godina.

Deveti brazilski satelit Star One C3 ima masu polijetanje od više od 3,2 tone i pružat će izravne televizijske prijenose i telefon Brazilu i Južnoj Americi tijekom 16 godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*