Lavrov: Gadafi je bio zarobljenik i nije smio biti ubijen

Bivši libijski čelnik Moamer Gadafi kao zarobljenik nije smio biti ubijen, izjavio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, založivši se za međunarodnu istragu okolnosti Gadafijeve smrti i pravno ocjenjivanje postupanja NATO-a prije Gadafijieve pogibije.

“Po međunarodnom pravu, tijekom oružanih konflikta, a upravo oružani konflikt je vođen i još traje u Libiji – važe međunarodni humanitarni propisi. Ti propisi su određeni Ženevskim konvencijama, krajem 1940-ih”, rekao je Lavrov dodajući da je po tim konvencijama jasno rečeno da kada bude zarobljen sudionik oružanog konflikta, prema njemu treba primjeniti posebne procedure, uključujući pružanje ljiječničke pomoći ako je ranjen.

U razgovoru sa slušateljima programa ruskih radio-stanica, koji je prenijela agencija Itar-Tass, Lavrov je naglasio da Gadafi, kao ranjenik, nije smio biti ubijen. Prema riječima ruskog ministra, sudeći po snimkama, Gadafi je, kad je zarobljen, bio ranjen a zatim ubijen.

Lavrov je, pritom, izrazio uvjerenje da zračni napad NATO-a na konvoj Gadafijevih vozila u bjeugu nije imao nikakve veze sa osiguranjem zone zabrane leta iznad Libije, što je bilo odobreno mandatom u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ruski ministar vanjskih poslova je pritom rekao da je Gadafi odavno izgubio legitimitet, i da je od početka mirnih demonstracija u Libiji protiv njihovih sudonika primjenjena gruba vojna sila i zrakoplovstvo. Ipak, činjenice o pogibiji Gadafija za sada ne mogu imati nedvosmislenu ocjenu, rekao je Lavrov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*