Lažni invalid Domovinskog rata državi mora vratiti 308.478 kuna

Lažni invalid Domovinskog rata Ante P. (53) nepravomoćno je osuđen na dvije godine, s rokom kušnje od pet godina, zato što je punih sedam godina i devet mjeseci varao državu, primao invalidninu i dodatak te koristio porezne olakšice, doznaje Večernji list.

Osim uvjetne kazne, presuđeno mu je i da mora u proračun vratiti 308.478 nezakonito stečenih kuna. Status ratnog vojnog invalida stekao tako što je slagao kako je stradao na bojišnici krajem veljače 1994. godine.

Još prije 17 godina prijavio je nadležnima kako je, kao pripadnik 141. brigade HV-a, stradao na ratištu. Navodno je uslijed neprijateljske topničke vatre pokušao naći sklonište, okliznuo se i ozlijedio glavu. Na sudu je dokazano kako spomenutog dana nije bilo ni neprijateljskog djelovanja niti je njegovo stradavanje evidentirano.

Od objave Registra branitelja prije mjesec dana Ministarstvo branitelja zaprimilo je 63 prijave mogućih lažnih branitelja. Uglavnom su ih prijavili drugi branitelji, a svi podaci proslijeđeni su DORH-u.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*