Lazović: SDP je socijalno neosjetljiv, ne vodi računa o hrvatskom narodu, izbornim rezultatima…

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i svojevremeno jedan od najuglednijih članova Socijaldemokratske partije BiH, kaže kako je logična odluka člana Predsjedništva BiH i doskorašnjeg potpredsjednika SDP-a Želja Komšića da napusti stranku koju vodi Zlatko Lagumdžija.

Prema njemu, taj odlazak predstavlja prirodan slijed događaja u SDP-u još od 2000. godine kada je tu stranku napustila cijela plejada boraca za socijaldemokraciju uključujući i njega, te Nijaza Durakovića i Ivu Komšića.

“SDP je u desetak godina bio u jednoj zaštićenoj hladovini opozicije tako da se mnogo toga nije eksponiralo na političkoj sceni. U trenutcima kada su došli na vlast, pokazalo se da je SDP socijalno neosjetljiv i da apsolutno ne vodi računa o političkom i nacionalnom trenutku u kojem se BiH nalazi. Oni jednom rigidnom politikom žele eksponirati svoje ciljeve, ne vodeći računa o hrvatskom narodu, izbornim rezultatima, kao ni o ekonomskom i nacionalnom miljeu u kojima se BiH nalazi. Pogotovo o podjelama koje su se tako čvrsto etablirale u BiH”, kazao je Lazović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Lazović ističe da je Komšić uvijek pokazivao da je patriot i čovjek vođen državnim ciljevima od kojih ne odustaje.

“Koji su unutarnji razlozi njegovog odlaska, ne mogu govoriti, jer ih i ne znam. No, Komšić pokazuje da ostaje na načelima građanske BiH, što bi trebala biti i politika SDP-a. Refleksija na političkoj sceni je usmjerena na način da će od svega ovog negativne poene prikupiti SDP, odnosno vodstvo SDP-a. Oni će i na lokalnim izborima sigurno osjetiti gnjev onih koji su im 2010. godine dali svoj glas. Izlazak Komšića kao člana Predsjedništva BiH sigurno može usložniti ionako složenu situaciju unutar BiH”, ističe Komšić.

Slaže se s ocjenama da će se posljednji događaji odraziti i na socijaldemokraciju u BiH uopće.

“Socijaldemokracija tipa Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika je u velikoj mjeri kompromitirana. Oni su se ogrnuli jednim nacionalnim plaštem i u tom smislu, načela socijaldemokracije su potisnuti sa političke scene kada su u pitanju SDP i SNSD“, rekao je Lazović.

„Socijaldemokracija je potrebna za BiH i ona se mora rehabilitirati. No, ne mogu je rehabilitirati pojedinci iz vrha SDP-a. To je politika koja je okrenuta osobnim i grupnim interesima, a ne interesima države i interesima socijalnih mehanizma kao zaštitite najvećeg broja građana u BiH. SDP je pokazao da je socijalno neosjetljiv, da ne zna voditi socijalni dijalog i da ne zna rješavati nacionalna pitanja. Naprotiv, ideju socijaldemokracije su iskoristili za osobno bogaćenje i za otimanje materijalnih dobara”, smatra Lazović.

Nadalje, naglašava da je, po njegovom mišljenju, vodstvo SDP-a proizvelo permanentni politički kaos koji je rezultirao time da se izvršna vlast Federacije BiH i vlast u državi BiH danas nalaze u ćorsokaku.

“Država BiH već dvije godine nema efikasne vlasti, nema institucija, državnih institucija koji su u stanju povući poteze gdje bi građanin BiH osjetio neku nadu. Sve ovo što se događa u SDP-u, sigurno će se i dalje reflektirati na ukupnu poziciju BiH. U tim okolnostima nema mogućnosti racionalne ekonomske politike, otvaranja radnih mjesta i boljitka uopće”, zaključuje Lazović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*