Lazović: U RS se danas obilježava godišnjica udara na Ustav Republike BiH

Dana 9. siječnja 1992. godine dogodio se svojevrsni udar na Ustav Republike BiH, jer je tada vrhuška SDS-a, na čelu s Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom, nagovijestila otvaranje ratnih opcija za stvaranje posebnog teritorija unutar BiH, izjavio je danas Feni Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH u razdoblju od 1992.-1995. godine.

Danas se, naime, obilježava Dan i krsna slava Republike Srpske, a ujedno i 20. godišnjica njezina stvaranja. Za brojne svečanosti vlasti RS-a izdvojile su, unatoč kriznim vremenima i općoj besparici čak 650.000 konvertibilnih marak, a proslavi će prisustvovati predsjednik Republike Srbije Boris Tadić te patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Lazović podsjeća da je događaj čija godišnjica se danas u RS obilježava nagovijestio stradanja Bošnjaka, Hrvata i drugih građana na prostoru BiH.

“U tom kontekstu je obilježavanja 9. siječnja, koji se danas slavi kao Dan Republike Srpske, faktički nastavak te politike. To je datum koji je po meni potpuno pogrešno uzet za slavljenje Dana Republike Srpske”, rekao je Lazović.

Delegat u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović u pripćenju za javnost piše da neobilježavanjem 9. siječnja ne negira entitet RS već sam datum koji je Ustavni sud BiH poništio.

“Ovaj datum je uvod u napad na Republiku Bosnu i Hercegovinu, čin klasične agresije velikosrpskog nacionalističko, državno-političkog vrha u Beogradu sa SDS-om u BiH, kao kolaboracionističkog organa za indoktrinaciju bosanskih Srba, te njihovo naoružavanje i vojno organiziranje putem JNA”, piše Hadžiomerović.

1 Comment

  1. Mada je gos. Lazovic mnogo toga rekao, nema puno sta da se doda ili oduzme, to je tako, ali ja bi ga samo dopunio sa ovom izjavom jednog uvazenog i iskrenog covjeka:
    ””Ja se sjećam da su i kada je potpisivan taj Dejtonski sporazum, dvije stvari bile jasne. Da oni nisu smjeli dobiti tu Republiku Srpsku. Oni su, ustvari, bili nagrađeni za nešto što je bilo sudski dokazani genocid. A drugo, između mira i pravde (u BiH), odlučilo se za mir. Treća stvar koja je bila jasna jeste da ta stvar ne može funkcionisati i da je to samo jedan flaster koji je prelijepljen na tu situaciju. Možda je on zaustavio trenutno krvarenje po tijelu, ali proces nije ni okončan, niti je riješen. Ustvari, nije došlo do neke historijske presude o svim tim događajima. I sad se to, naravno, ispod tog flastera zagnojilo i imate to što imate”” – slikovito je objasnio legendarni beogradski advokat i intelektualac Srđa Popović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*