“Le Havre” Akija Kaurismäkija otvara 17. Sarajevo film festival

Ovogodišnje 17. izdanje Sarajevo film festivala (SFF) otvorit će 22. lipnja u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu “!hej” film “Le Havre” finskog reditelja i scenarista Akija Kaurismäkija, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

“Le Havre” je prelijepa vizualna bajka, komedija i drama, koju je majstorskom rukom Aki Kaurismäki upakovao u čarobni svijet. Ovo je drugi Kaurismäkijev film na francuskom jeziku.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra istaknuo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je riječ o ostvarenju koje je potpuno očaralo i publiku i kritiku u Cannesu, gdje mu je dodijeljena nagradu filmskih kritičara “Fipresci”, te visoko drugo mjesto glasova prestižnog žirija kritike filmskog magazina “Screen International”.

“Siguran sam da će ovaj film sve posjetitelje SFF-a oduševiti i učiniti sretnim, te da će to biti jedna divna noć u kojoj će uživati u velikom umjetničkom djelu i fantastičnoj priči”, kazao je Purivatra.

Film donosi priču o čovjeku koji je nakon neuspjele karijere književnika postao čistač cipela, a jedina mu je želja da jednom dječaku, izbjeglici iz Afrike omogući prelazak u Veliku Britaniju.

Purivatra dodaje da je praksa već nekoliko godina bila da Festival otvori domaći film, ali da to ove godine nije moguće jer nijedno ostvarenje iz bh. produkcije nije završeno.

Publici Sarajevo film festivala ovo će ostvarenje predstaviti glavni protagonista filma, francuski glumac André Wilms, koji će biti jedan od brojnih gostiju SFF-a. Za ovu glumačku kreaciju Wilms je nagrađen prestižnim priznanjem Europske filmske akademije.

Pored Wilmsa, uloge su ostvarili i Kati Outinen, Blondin Miguel, Laika, Jean-Pierre Darroussin, Elina Salo, Quoc-Dung Nguyen, Evelyne Didi, Pierre Étaix, te Jean-Pierre Léaud. Film je sniman u finsko-francusko-njemačkoj koprodukciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*