Leon Panetta: Globalno zatopljenje je prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti

Američki ministar odbrane Leon Panetta proglasio je globalno zatopljenje prijetnjom “nacionalnoj sigurnosti” u govoru na skupu posvećenom zaštiti okoliša u Washingtonu. “Područje klimatskih promjena ima dramatičan utjecaj na nacionalnu sigurnost”, rekao je Panetta na skupu Zaklade za zaštitu okoline, prenijela je Služba za štampu Oružanih snaga SAD-a.

“Podizanje nivoa mora, teške suše, otapanje polarnih kapa, sve češće i razornije prirodne katastrofe povećavaju potrebu za humanitarnom pomoći i uklanjanjem posljedica katastrofa”, rekao je Panetta.

Čelnik Pentagona ukazao je na topljenje arktičkog leda kao razlog da američki Senat ponovno razmotri Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravu mora, koja je u senatskoj proceduri dulje od jednog desetljeća. Oko 150 zemalja pristupilo je Konvenciji od kasnih 1990-ih, a neke američke administracije pozivale su na njeno prihvaćanje. “Mi smo jedina industrijalizirana zemlja koja nije odobrila taj sporazum”, rekao je Panetta, pozivajući Zakladu za zaštitu okoliša da izvrši pritisak za njegovu ratifikaciju.

Konvenciju UN-a o pravu mora prvotno je odbila ratificirati administracija Ronalda Reagana, tvrdeći da je u suprotnosti s osnovnim načelima slobodnog tržišta, a kasnije su administracije, uključujući i one Billa Clintona i Georgea W. Busha, zagovarale njezinu ratifikaciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*