Libija nakon rata: Zapadu ugovori za obnovu vrijedni 300 milijardi dolara

NATO je uglavnom završio vojnu operaciju u Libiji, no prisutnost zapadnih sila je daleko od svoga kraja, sada kada će velike kompanije zamijeniti borbene zrakoplove. Države koje su bombardirale državu bogatu naftom sada će dobiti lukrativne ugovore kako bi je obnovili, prenosi Index.

Britanske bombe su razrušile zemlju, a sada će platiti britanske tvrtke kako bi je obnovili. Nova libijska vlast je otvorena za posao, a britanske vlasti potiču svoje tvrtke da se uključe u “zlatnu groznicu”. “Libija je relativno bogata zemlja s rezervama nafte i vjerujem kako će biti mogućnosti za britanske, i naravno, kompanije iz drugih država da se uključe u obnovu Libije”, kazao je britanski ministar obrane Philip Hammond te dodao kako očekuje od poduzetnika da “spakiraju svoje kofere” i krenu prema državi na sjeveru Afrike.

Britanci su na NATO-vu intervenciju u Libiji potrošili oko 500 milijuna dolara. No, sudeći prema izračunima britanskog Ministarstva trgovine i investicija, vrijednost ugovora za obnovu Libije u raznim područjima bi mogli doseći 300 milijardi dolara u narednih 10 godina. Britanska vlada će se sigurno potruditi kako bi njihove tvrtke imale vodeću ulogu u obnovi, kao što je vojska imala u intervenciji.

Ove činjenice potiču pitanja o pravim motivima intervencije u Libiji. Izvršni direktor humanitarne organizacije War on Want, John Hilary, je kazao kako se slična situacija dogodila i kod invazije na Irak. Nakon rata su države koje su imale najveći udio u vojnoj intervenciji, dobile i najviše ugovora za obnovu zemlje. “Mi bombardiramo i razaramo pa potom dobijemo poslove na obnovi”, kazao je Hilary za RT. Dodao je da je Britancima poslovni interes najbitniji još od doba kada su BP i Shell ušli u Libiju odmah nakon što su ukinute sankcije prije 10 godina.

Novinar John Pilger kaže kako postoje dokazi o potkupljivanju zapadnih sila za ulazak u rat. Libija ima više nafte od bilo koje zemlje u Africi, uključujući i Nigeriju. Prijelazno nacionalno vijeće je kazalo Francuzima da, ako pošalju ratne zrakoplove, njihov Total će dobiti 35 posto naftnih rezervi”, kazao je Pilger i dodao kako postoji mnogo dokaza o čemu se zapravo tu radi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*