Libijski pobunjenici zarobili 17 hrvatskih državljana

Član libijskog Prijelaznog nacionalnog vijeća zadužen za pravosuđe Mohamed al-Alagy objavio je u Libiji da među uhićenima u Libiji ima i puno stranaca, među kojima i Hrvata, a iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u utorak, na upit Hine, poručuju kako službeno nisu zaprimili nikakvu informaciju da su u Libiji uhićeni bilo koji hrvatski državljani.

“Prema zatvorenicima se dobro postupa. Oni koji nisu počinili zločine bit će pušteni nakon ispitivanja, a ostalima će biti suđeno”, kazao je al-Alagy, dodajući da su u Tripoliju “uhićeni (strani) plaćenici, među kojima i 17 Hrvata”.

MVPEI službeno nije zaprimio nikakvu informaciju da su u Libiji uhićeni bilo koji hrvatski državljani.

Iz Ministarstva također poručuju da će kontaktirati libijsku diplomatsku misiju u Zagrebu s upitom ima li među uhićenima u Libiji hrvatskih državljana. MVPEI također podsjeća da je najveći dio hrvatskih državljana iz Libije evakuiran krajem veljače i početkom ožujka te da otada nitko nije kontaktirao hrvatsko veleposlanstvo i zatražilo pomoć.

Prema podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) u Ženevi libijski ustanici u svojim rukama drže “nekoliko stotina” zatvorenika, među kojima ima i stranih državljana.

“Imamo naznake prema kojima ustanici drže nekoliko stotina zatvorenika”, kazao je glasnogovornik ICRC-a Steven Anderson, dodajući da su predstavnici ICRC-a posjetili neke od zatvorenika.

Prije nekoliko dana jedan od libijskih pobunjenika izjavio je za AFP da su u blizini Tripolija zarobili petoricu Srba koji tvrde da su građevinski radnici. “Mi vjerujemo da bi mogli biti Gadafijevi snajperisti”, dodao je Mehdi. U ponedjeljak je Radio-televizija Srbije objavila da su novinari ruskog lista Komsomolska pravda pronašli su u Libiji petoricu Srba, koje su zatvorili libijski pobunjenici pod optužbom da su plaćenici – snajperisti.

Zarobljenici su ispričali da su u Libiju došli 12. kolovoza da bi za dobru zaradu popravljali puteve, ali da su nakon tjedan dana ostavljeni na jednom kontrolnom punktu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*