Lideri EPP iz jugoistočne Europe na konferenciji u Sarajevu

Konferencija lidera političkih stranaka koje pripadaju grupaciji Europske pučke stranke (EPP) iz zemalja jugoistočne Europe, koja je organizirana u subotu u Sarajevu o temi suradnje i zajedničkog zalaganja za EU, završena je usvajanjem zajedničke izjave.

U ovoj izjavi su lideri EPP stranaka izrazili punu podršku perspektivi za članstvo svih zemalja regije u EU, ocijenivši da bez jugoistočne Europe, potpuno integrirane u EU, politička i zemljopisna slika Europe neće biti kompletna.

Ocijenjeno je i da su sve zemlje regije ostvarile napredak prema članstvu u EU i da od svake zemlje pojedinačno ovisi ispunjavanje postavljenih uvjeta.

Također, naglašeno je i da je europska perspektiva pokretač ekonomskog razvoja i napretka, te jamac stabilnosti regije.

Lideri su, kako se navodi u izjavi, uvjereni da su dobrosusjedski odnosi, uz puno poštivanje teritorijalnog suvereniteta i integririteta, zajednički interes, kao i da se za sva otvorena pitanja moraju pronaći prihvatljiva rješenja u europskom duhu suradnje.

“Naše različitosti su naša prednost, a ne razlozi za sukobljavanje, zbog čega ćemo raditi na afirmaciji očuvanja zajedničkih vrijednosti”, poručili su u izjavi predstavnici stranaka EPP grupacije iz jugoistočne Europe.

Podcrtali su i da postoji odgovornost svake države da počinitelji ratnih zločina budu procesuirani i kažnjeni, nestali pronađeni i dostojanstveno sahranjeni, u čemu je nezamjenjiva uloga Haaškog tribunala i domaćih sudova.

Ovaj sastanak održan je u organizaciji Stranke demokratske akcije (SDA) i uz podršku Europske narodne stranke, sudjelovali su lideri EPP stranaka iz BiH – lideri SDA Sulejman Tihić, PDP-a Mladen Ivanić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić, te Srbije, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Izaslanstvo HDZ-a Hrvatske predvodila je predsjednica stranke i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, koja je posjet Sarajevu iskoristila i za susrete s bh. političarima, uključujući lidere hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Lider SDA Sulejman Tihić ocijenio je sastanak regionalnih lidera EPP-a uspješnim, navodeći kako se razgovaralo o suradnji stranaka EPP grupacije u regiji, ali i o suradnji stranaka ove orijentacije u BiH.

Na press konferenciji je potvrdio da je bilo riječi i o tome da EPP stranke iz BiH budu dio rješenja i razgovora o ustavnim promjenama u našoj zemlji, te na taj način daju doprinos približavanju stavova o ovom pitanju.

Tihić je mišljenja da naredni sastanci predstavnika ovih stranaka trebaju, osim općih, razmatrati i neka konkretna pitanja suradnje i zajedničkog nastupa prema EU.

Lider PDP-a Mladen Ivanić smatra kako ovakvi skupovi doprinose posebno suradnji EPP stranaka u BiH, ističući kako one mogu snažno afirmirati svoje interese preko Europske narodne stranke u Brusselsu.

“Ako možemo surađivati s kolegama iz drugih zemalja, onda se nadam da ćemo moći surađivati i više unutar zemlje”, rekao je Ivanić.

Predstavnici EPP-a Rumiana Jeleva, potpredsjednica, te Eduard Kukan ukazali su na značaj suradnje EPP-a i stranaka iz regije iste orijentacije, jer na taj način zemlje u regiji mogu bolje formulirati svoja zajednička stajališta na europskom putu.

Istaknuli su također i da EPP, kao najveća transnacionalna politička snaga u EU, može na taj način bolje i jednostavnije surađivati s odgovarajućim političkim strankama u regiji.

Lideri stranaka EPP orijentacije iz BiH ocijenili su da će one nakon izbora u BiH u listopadu najvjerojatnije biti okosnica  vlasti, ali da će biti nužna suradnja i sa drugim strankama.

Naredni sastanak predstavnika EPP stranaka regije planiran je iduće godine u Hrvatskoj, za koju se očekuje da će u to vrijeme već pristupiti EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*