Lijanović ipak ne odustaje od utrke za mjesto u Predsjedništvu BiH

Dan nakon što je “Dnevni avaz” objavio kako postoji mogućnost da kandidat Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i potpredsjednik te stranke Jerko Ivanković Lijanović odustatane od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i to u korist Martina Raguža, kandidata “Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSPBiH”, Lijanović je sve demantirao.

Lijanović je izjavio da s pravom očekuje “veliku podršku svih građana Federacije BiH i pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH”, ističući da se “kandidirao zbog građana Federacije BiH koji zaslužuju bolje u naredne četiri godine”.

“Po postojećem Izbornom zakonu BiH u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH jedino pobjedu mogu odnijeti ja ili eventualno Željko Komšić. Moja podrška nekom drugom kandidatu, bilo koje hrvatske stranke, ne bi pomogla ništa, jer ni jedan kandidat ni teoretski ne može pobijediti na izborima s obzirom na Izborni zakon i strukturu stanovništva u FBIH”, rekao je Jerko Ivanković Lijanović.

“Dnevni avaz” je, pišući o mogućnosti da Lijanović odustane, prnio i njegovu izjajavu koja glasi: “Razgovarao sam s Ragužem i ponudio mu da on povuče svoju kandidaturu i da podrži mene. Ali, nije isključeno ni da ja odustanem. Dakle, nije isključeno ni jedno ni drugo. Iako je matematički situacija na mojoj strani, jer ja i Željko Komšić jedini smo kandidati koji mogu pobijediti na ovim izborima. Ta utrka mogla bi se svesti na nas dvojicu. Objektivno, drugi niko ne može skupiti više od 150.000 glasova, koliko treba. Razgovori su u toku, a ključna je tu matematika, koja će osigurati pobjedu, jer ona je najvažnija.”

Očito je, dakle, da je Lijanović prve dvije rečenice izgovorio radi političke korektnosti, a da je zapravo mogućnost svoga povlačenja iz izborne utrke odbacio, rekavši da je ključna matematika, a da su matematički on i “Željko Komšić jedini “kandidati koji mogu pobijediti na ovim izborima”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*