Lijanović šokirao Lagumžiju inzistirajući na mjestu ministra financija

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, od koalicijskih partnera ultimativno traži da njegova stranka dobije Ministarstvo financija Federacije BiHpišu “Nezavisne novine”, pozivajući se na izvor blizak strankama potpisnicama Platforme. Isti izvor navodi da je Lijanovićev ultimatum šokirao Zlatka Lagumdžiju, Sulejmana Tihića i Zvonka Jurišića.

Lagumdžija i Tihić, ali i Jurišić, kako objašnjava izvor, ne žele da taj resor preuzme Lijanović, jer on na to ministarsko mjesto ne može polagati pravo, što najbolje pokazuje i broj osvojenih glasova, odnosno mandata u Zastupničkom domu federalnog parlamenta.

U Zastupničkom domu federalnog parlamenta od stranaka potpisnica Platforme najviše mandata ima SDP – 28, SDA ima sa 23, NSRB pet mandata, a HSP je zajedno s izbornim koalicijskim partnerom, HDZ-om 1990, osvojio pet zastupničkih mjesta, od čega su dva pripala HSP-u.

Što se tiče ostalih stranaka, raspored mjesta u Zatupničkom domu je ovakav: HDZ BiH ih ima 12, Stranka za BiH devet, a po jedno A-SDA, SNSD i DNZ.

5 Comments

 1. Komercijalni direktor mađarske tvrtke rekao je Poslovnom portalu detalje povijesti neplaćanja i ignoriranja obveza mesne industrije Lijanovići i njenih kvazi tvrtki

  Najveća mesna industrija u regiji, mađarski Hungary Meat Kft ostala je kratkih rukava u poslovanju s tvrtkama pod kontrolom mesne industrije Lijanovići.

  Lijanovići, odnosno njihove ranije tvrtke kao Farmko, Farmer, Mi-Mo itd, duguju, ne samo radnicima, dobavljačima energenata i proračunu, nego i inozemnim dobavljačima poput Hungary Meata, potvrdio je za Poslovniportal.ba komercijalni direktor mađarske tvrtke Istvan Plestovic.

 2. Lijanovići su devedesetih godina prošlog stoljeća važili za korektne kupce i iz Mađarske uvozili živu stoku za klanje ili tov na farmu Provo, te svježe i zamrznuto svinjsko meso za pogon u Širokom Brijegu. No posljednjih godina prošlog desetljeća stvari su se počele mjenjati.

  Krajem 2009 godine Lijanovići su naručili od Hungary Meata robu vrijednu 72.000 eura dogovorivši avansno plaćanje polovice vrijednosti, a preostalog dijela za 45 dana. Takva praksa odgođenog plaćanja nije uobičajena za mesnu branšu u EU. Lijanovići su izvrsili plaćanje dogovorenog iznosa avansa putem trtke Farmko i preuzeli robu. Ostatak obveze nisu platili, ne samo u roku od 45 dana, nego nikada, potvrdio je Plestovic.

  Prema riječima Plestovica Lijanovići su ignorirali ine pogodnosti i ponude obročnog plaćanja koje su im u međuvremenu nuđene. Na poslijetku, ignoriraju kontakte s predstavnicima mađarskog dobavljača.

  “Trebate znati kako naša tvrtka nije sama. Raznim tvrtkama iz EU koje su opskrbljivale Lijanoviće odnosno Mi-Mo, Farmer, Farmko itd, Lijanovići njihove satelitske tvrtke duguju novac za isporučenu robu. Sve te tvrtke vrše sve jači pritisak kako bi Lijanovići platili svoja dugovanja.” Kaže Plestovic nadajući se kako će objava ovakovih informacija u medijima pridonijeti “buđenju” Lijanovića.

  Unatoč nekoliko pokušaja iz Poslovnog portala nisu uspjeli čuti “drugu stranu priče”. Odgovori odgovornih osoba u Lijanovićima bili su “direktor Jerko je na putu”

 3. Lijanovic i Jurisic upstce u blato i nece mocise izvuci. Muslimanske dvije stranke znadu sto rade.Hrvatsku stranku prava i Bljitak sluzi im oskocna daska za dominaciju nad Hrvatima. Stara poslovica ko sa djavlom tikve sadi od glavumuse rezbjaju.

 4. HSP, ovo vam je ipak bilo najpametnije presutjeti. Na ovakav opis “politicara” Lijanovica nema se sto dodati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*