Listopadski izbori u BiH bit će odgođeni?!

arnautovicZbog neprovođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, moguće je odlaganje, za najmanje jedan mjesec, općih izbora u Bosni i Hercegovini, čije je održavanje planirano za početak listopada.

Naime, prema riječima Suada Arnautovića, člana Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine, postoji mogućnost da će SIP odgoditi izbore koji bi trebali biti održani 3.  listopada 2010. godine.

U intervjuuu koji je dao za BHT1, Arnautović je rekao da je odgađanje općih izbora vjerojatna opcija o kojoj se razmišlja u SIP-u i kako je moguće da će tako i biti. Odgađanje izbora bilo bi uzrokovano nemogućnosti Parlamenta BiH da usvoji amandmane zbog presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, kojom je BiH naloženo da prestane diskriminirati svoje građane koji ne pripadaju nekom od tri konstitutivna naroda i omogući im kandidiranje za članove Predsjedništva BiH.
Inače, Arnautović je istaknuo da odgovornost leži na parlamentarcima koji imaju rok do 29. ožujka da usvoje amandmane, ali se čini da neće biti u mogućnosti ispoštovati taj datum i da bi amandman mogli biti usvojeni tek u svibnju ove godine.
Član SIP-a rekao je da bi u tom slučaju izbori bili pomjereni za jedan mjesec i bili održani vjerovatno 5. studenog 2010. godine. No, po njegovim riječima, SIP je sposoban realizirati izbore i sa skraćenim rokovima, a odgađanje izbora ne bi imalo utjecaja na sadašnji mandat parlamenta.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*