Ljubić američkim Hrvatima: BiH u velikoj krizi, treba korjenitu ustavnu reformu

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, koji je i supredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine u BiH, pozvao je tijekom govora na godišnjoj konvenciji Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) održane u subotu u Pittsburghu na korjenite ustavne promjene u BiH u kojima bi sudjelovali i predstavnici SAD-a i Europske unije upozorivši da su Hrvati u podređenom položaju u odnosu na druga dva naroda napose nakon posljednjeg isključivanja vodećih hrvatskih stranaka iz vlasti.

“Smatramo da BiH treba korjenitu ustavnu reformu koja će uključivati i novu pravedniju i racionalniju organizaciju središnje razine vlasti jer je postojeća rezultat rata. U takvoj organizaciji je neophodno da BiH ima više od dvije federalne jedinice od kojih bi jedna ili više njih imala i hrvatsku većinu”, istaknuo je Ljubić.

Pri tome je dodao da je trenutačna pozicija Hrvata takva da je ‘jedina razlika između predstavnika nacionalnih manjina i Hrvata kao konstitutivnog naroda u tome što se predstavnici manjina ne mogu kandidirati, a Hrvati se mogu kandidirati ali ne mogu izabrati svog predstavnika’.

Prema Ljubiću BiH se nalazi u jednoj od najvećih kriza nakon Daytona ističući da je neriješeno nacionalno pitanje srušilo bivšu Jugoslaviju, te da se sa sličnim problemima suočava BiH.

“Bosna i Hercegovina danas je na prekretnici: hoće li će krenuti u pravcu integracije ili će nastaviti smjerom kojim se već duže kreće a to je dezintegracija jer se Bosna i Hercegovina progresivno pretvara u labavu konfederaciju dva entiteta jednog pod srpskom a drugog bošnjačko-muslimanskom dominacijom. To je i problem stabilnosti države, ali i hrvatske pozicije u njoj”, istaknuo je Ljubić koji je i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Nazočne izaslanike na zasjedanju godišnje konvencije NFCA Ljubić je izvijestio o posljednjim potezima bošnjačkih stranaka SDP-a BiH i SDA koje su iz vlasti izbacile najsnažnije hrvatske političke stranke.

“Ovoga puta su većinske bošnjačke stranke kao ‘smokvin list’ iskoristili jednu marginalnu, nominalno hrvatsku stranku, i uspostavili Predsjedništvo i Vladu Federacije od ‘svojih’ ili sebi lojalnih Hrvata”, ocijenio je Ljubić.

Prema njemu, zbog toga su se okupili legitimni hrvatski predstavnici i utemeljili HNS BiH kao politički reprezentativni forum sastavljen od legalno izabranih zastupnika na posljednjim općinskim i općim izborima. HNS je utemeljio Glavno vijeće kao političko tijelo.

Ljubić je zajedno s hrvatskom veleposlanicom u SAD-u Kolindom Grabar-Kitarović bio jedan od govornika na godišnjoj konvenciji NFCA na kojoj je za novoga predsjednika ove krovne organizacije američkih Hrvata izabran John Vergot naslijedivši na toj poziciji Johna Kraljića.

Izvor: Večernji list

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*