Ljubić: Bez promjena granica RS i FBiH nemoguće osigurati ravnopravnost Hrvata

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić rekao je kako postoje mogućnosti da se teritorijalnom reorganizacijom BiH, koja bi se ticala cijele zemlje, na bolji način riješi pitanje hrvatskog naroda.

– U ovom trenutku institucionalna prava Hrvata nisu izjednačena s pravima srpskog naroda u RS. Zato se ne može reći da institucionalno ni jedan entitet ne može ostati netaknut, ali isto tako i u teritorijalnom smislu, odgovorio je Ljubić na pitanje može li se ravnopravnost Hrvata može osigurati, a da RS ostane netaknuta u teritorijalnom i institucionalnom smislu.

Ponovio je kako nikada na govori o trećem entitetu, već o federalnom uređenju i federalnim jedinicama s hrvatskom, srpskom i bošnjačkom većinom i da te jedinice moraju biti multietničke.

Ljubić je rekao da vjeruje da će buduću vlast u BiH činiti tri nacionalna bloka, srpski – SNSD i SDS, hrvatski HDZ BiH i HDZ 1990 i bošnjački – SDP i SDA.

– Ta tri bloka nose više od dvije trećine legitimiteta građana, a i svakog naroda pojedinačno. Očekuju nas značajne reforme koje će zahtijevati teške i hrabre odluke. Mnogo lakše će biti ako parlamentarna većina ima ukupan kapacitet i ako je u njoj zastupljena najjača nacionalna reprezentacija svakog konstitutivnog naroda, rekao je Ljubić za Euroblic.

Ocijenio je kako je na osnovu “čiste matematike” jedino sigurno da budući saziv Vijeća ministara BiH ne može biti potvrđen ako srpski blok ne bude dio vlasti.

Ljubić je ponovio da bi mjesto predsjedatelja Vijeća ministara trebalo pripasti Hrvatu iz “hrvatske političke opcije”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*