Ljubić: BiH mora imati više od dvije federalne jedinice

Obrazlažući stajalište svoje stranke u vezi s provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH”, predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ponovio je stav da je u BiH potrebno donijeti novi ustav, koji bi trebao uključivati i novu teritorijalnu i administrativnu organizaciju BiH, što podrazumijeva formiranje više od dvije federalne jedinice.

Obrazlažući svoj stav, Ljubić je, na sjednici Privremenog zajedničkog povjerenstva oba doma parlamenta BiH za provođenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, rekao da je donošenje novog ustava nužno zbog toga što se sadašnjim ustavnim rješenjima krše ljudska prava, prvenstveno, pripadnika nacionalnih manjina, ali i konstitutivnih naroda, posebno Hrvata u BiH.

Što se tiče same provedbe presude suda u Strasbourgu, Ljubić je iznio prijedlog, u čijem kreiranju je, kako je rekao, sudjelovao i HDZ BiH, prema kojem bi bile potrebne i izmjene entitetskih ustava kada je u pitanju izbor izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH, kojeg bi činilo ukupno 48 članova – po 15 iz konstitutivnih naroda i tri predstavnika nacionalnih manjina.

Dvije trećine izaslanika bili bi birani iz Federacije BiH i jedna trećina iz RS. Prijedlog HDZ-a 1990 predviđa da bi nakon održanih općih izbora u županijskim skupštinama bili formirani “ad hoc” klubovi predstavnika tri konstitutivna naroda i klub ostalih, koji bi birali svoje predstavnike u Dom naroda Federalnog parlamenta iz kojeg bi kasnije bili birani članovi Doma naroda Parlamenta BiH.

Prema sličnom principu, i u Vijeću naroda RS predhodno bi bili konstituirani “ad hoc” klubovi Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, koji bi delegirali članove za Dom naroda Parlamenta BiH.

HDZ 1990, također, predlaže posredan izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu BiH. Svaki zastupnik, klub ili grupa zastupnika u Zastupničkom domu imali bi priliku predložiti svog kandidata, a svi prijedlozi bili bi upućeni Domu naroda Parlamenta BiH koji bi utvrđivao zajednički listu od tri kandidata i ponovo je vraćao na potvrđivanje u Zastupnički dom.

U slučaju da Zastupnički dom ne potvrdi listu, postupak bi bio ponovljen, s tim da bi se, ako Zastupnički dom i drugi put odbije utvrđenu listu, predloženi kandidati smatrali izabranim na osnovu liste Doma naroda, prijedlog je HDZ-a 1990.

5 Comments

  • STA SE SEKIRAS PRIJATELJU,,
   TI I SLICNI HRVATI STE U KOALICIJI SA SVOJIM POLITICKIM PRIJATELJIMA–NE TREBATE VISE NAMA U TOJ FEDERALNOJ JEDINICI–OSTANITE TAMO CIJE INTERESE ZASTUPATE.

   • Katolik da nisi iz Hercegovine ili Središnje Bosne.Meni je dobro u Sarajevu i dobro živim i imam dobre susjede.Nisam lud seliti iz rodnog grada u vagone po Čapljini ili Bobanova sela.Meni je super moja bašta i moji prijatelji Bošnjaci i Hrvati iz moga grada.

    Ja se ponosim kao Hrvat I građanin Sarajeva svoga rodnog grada.Ostajem u svome gradu i sigurno svoj na svome sa HSP BiH koji vodi pravu politiku protiv podjele Bosne i Hercegovine.

 1. Ovaj Katolik koristi ovaj nick da bi ljudi vidjeli da on se pravi veci katolika od Pape!

  To znaci da on glumi kao i ostali.

  • Godinama pratim taj Balkanski tisak. Poslije sukoba dolazi do zaledanja politicki ili vjerski napada.U Bosni ozvljva kao virus. Svaka istina tom virusu smeta. Biti vjerski oprdjeljen ili ne to u jednom realno razgovoru nema znacanj. Ljugi koji od virusa boluju politicki nezdrali gledaju, svaki realni razgovor ili pisanje, uvrjedljivo i nepodnosljivo.Da istna je spora istina je ostvariva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*