Ljubić: Hrvati su neravnopravni na svim razinama

Božo Ljubić
Božo Ljubić
Da bi BiH bila funkcionalna i sposobna ispuniti sve reforme neophodne za pristup EU i NATO-u mi moramo donijeti novi ustav, kazao je novinarima nakon susreta s Jamesom Steinbergom i Miguelom Moratinosom u Sarajevu predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić. Predstavnicima američke i administracije EU Ljubić je uručio deklaraciju s amandmanima za koje smatra da moraju biti ugrađeni da bi ustavna reforma bila potpuna.
“Reforma će biti potpuna samo onda kada dobijemo novi ustav s novom teritorijalnom i administrativnom organizacijom”, smatra Ljubić. BiH kakva je danas, mišljenja je predsjednik HDZ 1990, je nefunkcionalna i nestabilna prvenstveno zbog neravnopravnog položaja njenih konstitutivnih naroda.
“Da budem konkretan pozicija hrvatskog naroda je neravnopravna na svim razinama”, pojasnio je Ljubić. Teritorijalna reorganizacija, kazao je Ljubić, značila bi potpuno transformaciju oba entiteta. “Mislim da je to neophodno uraditi. Prije izbora je nemoguće ali nakon njih je i potrebno i realno”, ustvrdio je Ljubić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*