Ljubić: Jedna od mogućnosti su tri izborne jedinice za izbor članova Predsjedništva BiH

covic-dodik-lagumdzija-ljubicPrijedlog koji je na današnjem sastanku šestorke u Sarajevu iznio šef Delegacije i posebni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen, a u vezi sa ustavnom reformom u cilju implementacije odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” je u suštini prijedlog izravnih izbora, izjavio je novinarima nakon sastanka predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Prema izvješću agencije Anadolija, Lagumdžija je, odgovarajući na novinarska pitanja rekao da čelnici stranaka “danas nisu došli na sastanak zbog bilo čijih osjećaja nego zbog jednog vrlo konkretnog i zajedničkog problema”.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izrazi zadovoljstvo zbog izvjesne mogućnosti da BiH do kraja godine aplicira za članstvo u EU.

Domaćin slijedećeg sastanka predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izrazio je uvjerenje da postoji konkretna volja da se konačno riješe pitanja provođenja odluke “Sejdić – Finci” i statusa vojne imovine u BiH.

Lideri šest politički stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou dogovorili su na današnjem sastanku u Sarajevu format procesa za provedbu odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, a konkretizacija dogovora očekuje se do kraja narednog mjeseca, potvrdio je predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, javlja Anadolija.

“Najvažnija stvar je to da smo dogovorili format procesa koji će, nadam se, do kraja trećeg mjeseca rezultirati dogovorom ove šestorke, koja ima kapacitet i u Zastupničkom i u Domu naroda, da može usvojiti amandmane na Ustav u skladu sa presudom Suda u Strasbourgu, ali isto tako uvažavajući prava svih, između ostalog i konstitutivnih naroda ali i građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. Uvjeren sam da sad postoji volja za rješavanjem ovog pitanja”, pojasnio je Ljubić.

Po njegovim riječima, u pitanju su bila dva pristupa, u smislu neizravnog izbora članova Predsjedništva, i izravnog izbora članova Predsjedništva po načelu elektora i po načelu tri izborne jedinice, jedne u RS-u i dvije u Federaciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*