Ljubić: Matematička većina može se napraviti i bez najjače stranke u BiH

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH i predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić je danas u Sarajevu izjavio novinarima kako je hitno potrebno definirati parlamentarna većina i konačno odrediti tko preuzima odgovornost za vođenje države.

“Što se tiče moje pozicije predsjedavajućeg Doma, na Kolegiju prije dva dana smo zaključili da se točke dnevnog reda koje se tiču rekonstrukcije Vijeća ministara i drugog kruga glasovanja o smjeni člana Kolegija (Denisa Bećirovića), objedine na redovitoj sjednici koja će biti održana 23. listopada, kazao je Ljubić dodajući da će, između ostalog, biti i te dvije točke na dnevnom redu.

Ako bude dodatnih zahtjeva klubova, dozvoljavam, dodao je, mogućnost da se i drugačije postupi, “ali mislim da je ovo jedan racionalan pristup, što znači da ćemo vrlo brzo znati, najkasnije 23. listopada, kojim smjerom ide parlamentarna većina”.

Po njegovim riječima, i prije toga, na osnovu određenih bilateralnih susreta, to će se kristalizirati.

Na pitanje kada će biti ti bilateralni susreti i je li već nešto dogovoreno, Ljubić je odgovorio da se oni već događaju te da je on već danas obavio telefonske razgovore s tri predsjednika stranaka.

“Na raspolaganju sam kao domaćin sljedećeg sastanka čim se steknu uvjeti da taj sastanak poluči rezultat”, rekao je Ljubić.

Upitan koliko će biti teško napraviti parlamentarnu većinu ako, recimo, stranke iz RS-a ne žele Zlatka Lagumdžiju i SDP za partnera, Ljubić je kazao da teorijski, matematički, bez bilo koje stranke u BiH, pa i najjače, može se napraviti parlamentarna većina.

“U ovom momentu, najbolje bi bilo da imamo optimum, ali ako nema optimuma onda treba tražiti realna rješenja koja mogu funkcionirati. Najgora je paraliza institucija koju, na neki način, imamo sada”, kazao je Ljubić. [Fena]

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*