Ljubić: Ne želimo se otcijepiti, ali BiH mora imati najmanje tri entiteta

Dnevni avaz je objavio opširan intervju s predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem, u kojem ovaj stranački čelnik govori o rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH i na razini BiH, o sastancima stranačkih čelnika koji se tim pitanjima bave, o preustroju BiH, položaju hrvatskoga naroda, politici Republike Hrvatske prema BiH, odnosnima HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH…

Prenosimo dio toga zanimljivoga intervjua koji se tiče preustroja BiH, položaja Hrvata i uloge Republike Hrvatske.

Što je onda Vaš koncept promjena? Mijenja li se Federacija ili se mora mijenjati cijela BiH?

– Sva tri konstitutivna naroda moraju imati isti položaj. Samo tako BiH može biti dugoročno održiva. Da bi se to dogodilo, BiH se mora simetrično ustrojiti. Zagovaram teritorijalni preustroj BiH i institucionalnu ravnopravnost. Samo kombiniranjem ta dva principa, BiH je dugoročno stabilna. Što to znači?

Institucionalna ravnopravnost jamči da pripadnik svakog naroda bude ravnopravan u svakom dijelu BiH. Teritorijalni koncept garantira da koncept institucionalne ravnopravnosti neće biti diskreditiran kao što smo mogli vidjeti prilikom formiranja federalne izvršne vlasti prije godinu i pol.

Dakle više od dva entiteta? Gdje je bošnjački, gdje srpski, gdje hrvatski, gdje entitet ostalih…?

– Nikada nisam govorio, mada su mi ponekad te riječi stavljane u usta, u tim kategorijama. Jesam govorio o entitetima sa srpskom, hrvatskom i bošnjačkom većinom te dva distriktra – Brčko i Sarajevo. Najmanje tri ta entiteta trebaju biti u BiH…

Dakle, nestaje RS?

– Ne mora. RS može biti jedna od federalnih jedinica.

To je dogovor iz Pruda?

– Nije baš. Oni su zagovarali podjelu na četiri federalne jedinice.
Ja zagovaram najmanje tri federalne jedinice koje imaju teritorijalni diskontinuitet. Nije ni to ništa novo, nikakav presedan. Ni RS ni Federacija danas nemaju teritorijalni kontinuitet – nisu iz jednog komada…

Da se razumijemo nešto: Ja ne vjerujem u raspad BiH. Ne vjerujem u mogućnost njene podjele. No, treba je urediti tako da se svi u njoj osjećaju komotno.

BiH kao država ne samo da je realnost nego i najbolja opcija i za njene narode, za susjede, ali i Evropu.

Ne vidim razlog za strah u stvaranju novih federalnih jedinica u BiH – ne moraju biti tri, može i više od tri. U opticaju su mnoge ideje o preustroju BiH koje niču kao gljive poslije kiše. Mi sada imamo prijedlog da se nekima u Federaciji daje status autonomije. To samo po sebi jeste relativizacija entiteta. Jer, ako tražite autonomiju na jednom mjestu, onda to znači da ste spremni i vi sami davati autonomije.

Gdje biste Vi zagovarali autonomiju u RS? Plehan?

– Pa gledajte, u cijeloj Posavini većinski živalj bili su Hrvati. No, to u ovom momentu nije naš prijedlog ni koncept – samo kažem – ako tražite autonomiju, trebate biti spremni i dati…

Dakle, sazrelo je stajalište da ovo što sada imamo nije ni Sveto Pismo ni Kur’an te da se i može i treba mijenjati.

Ono što zagovara međunarodna zajednica u BiH ne ide naruku Vašim stavovima. Oni su protiv daljnje etničke podjele u BiH.

– Kad neko izađe s konceptom da se BiH uredi na simetričan način, onda je to izloženo stigmatizaciji od ljudi koji ne žele vidjeti realnost. Mi BiH trebamo graditi za sebe, a ne za  međunarodnu zajednicu. Da oni mogu riješiti ovaj problem – oni bi ga davno riješili. Da EU ima čarobni štapić, ne bismo danas imali tendencije koje imamo u Belgiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji…

Pogledajte Belgiju. Ona je u srcu EU i srce EU je u Belgiji. U toj zemlji imate 11 izbornih jedinica. U pet flamanskih se ne može glasati za valonske stranke i obratno. Donedavno je bila jedna multietnička izborna jedinica BHV – Brisel s flamanskom okolicom – koja je bila mješovita, ali je i ona sada podijeljena na dvije – flamansku i valonsku!

No, mi nismo Belgija. Belgija se možda može podijeliti i bez problema nastaviti prosperirati u EU. Mi smo nešto drugo i zato smatram da je interes svih da BiH ostane cjelovita država. No, legitimno je pravo sva tri konstitutivna naroda da kažu kako državu treba urediti. Isto tako, ne treba trošiti više vremena u objašnjavanjima da je aktualni koncept neodrživ.

Dakle, Vaš je koncept – RS kao većinski srpski entitet/federalna jedinica s Banjom Lukom kao glavnim gradom, zagovarate većinski hrvatski entitet s Mostarom kao stolnim gradom, Brčko i Sarajevo su distrikti. Bošnjaci, dakle, gube Sarajevo i njihov glavni grad postaje – Zenica? Visoko?

– Iznio sam principijelan prijedlog. Jasno je da nijedan prijedlog ne treba niti može biti prihvaćen koji je na štetu Bošnjaka ili druga dva naroda. Ne plediram da je to najbolje rješenje. Ali ovo što sada imamo, sigurno nije dobro. Možemo govoriti o federalnim jedinicama. Uopće ih ne mora biti tri. Može i više… Vi govorite o pitanjima koja su administrativne prirode.

U konačnici, Mostar bi već trebao biti glavni grad Federacije. Zašto nije?

Bitno je da su sva tri naroda ravnopravna i da im je interes zadovoljen. Nikakve dominacije nisu rješenje.

Bošnjaci jesu većina u BiH, ali ona ne može biti ekskluzivna nacionalna država nijednog naroda ponaosob. To, naprosto, nije moguće ni zbog unutarnjeg ni zbog šireg konteksta.

Očita je velika frustracija Hrvata u BiH. Oni su najmalobrojniji i strahuju od druga dva naroda, ali ima tu i osjećaja da je Hrvatska na cjedilu ostavila Hrvate u BiH. 

– Ima toga, mislim frustracije. No, ne mogu reći da je Hrvatska bh. Hrvate ostavila na cjedilu. Prije bih rekao da se stvara percepcija da su Hrvati u BiH kolateralna šteta preslagivanja balkanskog povijesnog nereda. Na način, Hrvatska je ostala cjelovita u granicama, Srbi su napustili teritorije koje su nastanjivali u Hrvatskoj, Srbija je “izgubila” Kosovo, Bošnjaci su jedini narod koji nema nacionalnu državu na Balkanu. Kompenzacija jednima je Republika Srpska, a drugima bošnjački dominantna Federacija. Čak i kao percepcija, to mora biti frustrirajuće. Mi Hrvati u BiH, naravno, to nikada nećemo prihvatiti kao rješenje, a tvrdim da bi bilo pogubno i za Bosnu i Hercegovinu.

Hrvati u BiH imaju veoma dubok osjećaj privrženosti ovoj zemlji. Naši korijeni ovdje su veoma, veoma duboki i želimo sačuvati naše pravo na BiH. Ne želimo otići, ne želimo se otcijepiti! Želimo je izgraditi da bude dobra za sve i nitko nema razloga sumnjati da Hrvati žele secesiju. Bilo je raznih ideja, pokušaja, no, sada nema nitko razloga i prava sumnjati u našu privrženost BiH i naš patriotizam.

Neke mi zagrebačke kolege tvrde da je iz njihovog ugla Dodik najveći zaštitinik hrvatskog interesa u BiH. Slažete li se s time?

– Ne! To je glupost. S tornja zagrebačke katedrale malo se vidi i od Trga bana Jelačića, a kamoli dalje od toga. Tko god u Zagrebu tako vidi BiH, neka dođe ovdje, na teren. Dodik zastupa interese Republike Srpske i za to ima legitimitet. Ako se zalaže za ravnopravnost Hrvata, onda to sigurno čini štiteći načelo ravnopravnosti naroda, smatrajući da na taj način štiti dugoročno ravnopravnost srpskog naroda kome pripada. Mislim da i Čović i ja, odnosno naše stranke, meritorno i čvrsto zastupamo autentične interese Hrvata u BiH.

Treba li Zagreb mijenjati politiku prema BiH?

– Treba! U smislu da budu aktivniji ovdje i to ne samo politički već mnogo više ekonomski, kulturno… Hrvatska i BiH imaju nekih 1005 kilometara dugu zajedničku granicu i svaka destabilizacija u BiH odražava se i na Hrvatsku. Da ovdje ne živi nijedan Hrvat, Hrvatska bi trebala imati strateški interes u stabilnosti i boljitku BiH. S činjenicom da i mi živimo ovdje, taj interes je još naglašeniji. Nadalje, Hrvatska ulazi u EU i izlazi iz CEFTA-e. I njen je interes da ovdje gradi svoje pogone i proizvodi, jer će joj roba uskoro biti skuplja na bh. tržištu.

Na kraju, Hrvatska treba biti aktivnija u zaštiti bh. Hrvata.

Je li to zagovarate vraćanje Tuđmanove politike?

– Smatram da Hrvatska, kao jedna od potpisnica Daytona, ima pravo kazati da joj je stabilna BiH interes te da Hrvati trebaju uživati sva prava u BiH i kao građani i kao politički narod jer je to zalog stabilnosti BiH

15 Comments

 1. Raspad BIH nije neizostavan. A sa osnivanjem Jugosfere nam ni ne triba. U jugosferi će sva naša nacionalna prava unutar suverenih nam država biti razvijena po europskim standardima i za njih će jamčiti eurospki sud za ljudska prava!!Zaista želim čestitati uglednom engleskom novinaru, gospodinu Timu Džudi, na inovativnoj ideji za Jugosferu kao novi naslov našeg zajedničkog područja. Fascinirana sam posebice time da je smislio ovaj termin za nas jugoslavene koji sami, zbog ratnih i drugih strahota, nismo bili u stanju da se saberemo i shvatimo da smo neraskidivo vezani prije svega kulturno, jezički, ekonomski a zatitm naravno ljudski i obiteljski. Sličnosti naših naroda daleko nadilaze razlike. To izravno dokazuje da je svaki rat bio nepotreban i zamo smatram da trebamo kao građani i građanke pomoći formiranje fleksibilne Jugosfere kao demokratske zajednice suverenih naroda i država unutar europske unije što bi nam omogućilo da se osjećamo daleko sretnije nego je sada slučaj

  • Hrvojka ako misliš da će Hrvati po treći put ući u zajednicu sa Srbima i Muslimanima gadno se varaš.Ako voliš multi-kulti države idi u SAD.

 2. Kakova Hrvojka.Ti si Radojka.Kod nas Hrvata ime Hrvojka ne postoji.Kakova jugosfera.Bolje reći srbosfera.Jugoslavija je bila ok dok je vi niste rasturili.Ja lično bih pristao pod nekoliko uslova:
  1. da se odreknete srpstva,svetosavlja i načertanija
  2. da riječ srbin zamijenite sa južni slaven ili sl.
  3. da svako jutro kad ustanete kažete mi smo napravili GENOCID

 3. haha hrvojka juga je proslost ocito to netko jos nije shvatio,pa jos zali za njom…da je valjala ona se nikad ne bi raspala…bilo dobro komunjarama a obican narod zivio u dva puta goroj bijedi neg danas sto zivi…

 4. Odgovori na moje domoljublje u biti govore o nerazumjevanju dostignuća i prednosti jugosfere kao i i vrlo losem vasiptanju i neznanju Jureta jer ime Hrvojka postoji. Nit se srbi tribaju odreknuti srpstva nit hrvati hrvatstva, niti jedan znanstveni radnik ne govori da srbi nisu juzni slaveni, a genoida je bilo na svim stranama i svi tribamo jedni drugima oprostiti.

  • Hrvojka ti im oprosti a Hrvati znaju da je to narod bez duha.Možeš im oprostiti tisuću puta Blajburg,Škabrnju,Vukovar ali je to uzalud.Oni uvijek čekaju trenutak za nekakve kvaziosvete.

 5. I ja mislim da hrvati i srbi trebaju jedni drugima pružiti oprost za zločine na obije strane jer je to kršćanski. Tako su postupili Francuzi i Nijemci koji su više puta ratovali. Također se zalažem za treću Jugoslaviju, za sada ne postojeću državu ili savez u koju će sastavljati sve ili glavnina država koje su nastale raspadom Jugoslavije. Najbolje bi bilo da ova tvorevina nastne ulaskom Hrvatske u Europsku uniju što mnogi ne razumiju zbog neupućenosti građana o sadržaju Lisabonskog ugovora. Treća Jugoslavija bi tribala biti demokratska i parlamentarna za uzvrat od Prve (diktatorska i fašistička) i druge (diktatorska i socijalistička) , i radila bi na principima zajedničkih interesa. Ovo se polako stvara preko regionalih povezivanja medija, muzike, državnih surađivanja i zajedničkih surađivanja tvrtki na trećim tržištima. Nema ništa loše što se ove ideje većinom zasnivaju na nostalgijskim pogledima na period ekonomske reforme Ante Markovića.

 6. Prije pomirenja Hrvata i Srba potrebno je napraviti pomirenje Bos. Hrvata i Bos. Hercegovaca.Tužno ali istinito.

 7. Suglasan sam sa Antom da se i Hrvati tribaju sa Bosancima pomiriti. Za mene kao jugoslavena nebitno je ko ce se prvi miriti jer tribamo se svi izmiriti. Bosansci, Hrvati i Srbi su braca i nasa je buducnost u najmanju ruku da zivimo jedni pored drugih a ja vjerujem da cemo zivjeti zajedno u bratstvu i ljubavi kao sto smo i zivjeli.

  • Hrvojka ne postoje Bosanci kao nacija.Znam da to tebi ne odgovara ali šta ćeš stvarnost je nekad surova.U Bosni žive tri naroda tj.bosanski Hrvati,bosanski Srbi i Muslimani koji se odnedavno zovu nacionalno Bošnjaci Muslimani.

 8. Sa stanovista suzivota meni ne smeta da postoji Bosnjacki narod ako se onio tako deklariraju dok god smo mi jugoslaveni zajedno kao sto smo nekad bili kada nam nase razlicitosti nisu smjetale vec naprotiv to nam je svima jako godilo. Hrvati nisu razbili Jugu, a nisu vala ni Srbi, vec je to bio skup cinilaca koje su stranci vjesto iskoristili za svoje interese ne pitajuci mnogo nas domace, a I dalje nas ne pitaju jer to dozvoljavamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*