Ljubić neće bez Čovića u koaliciju s SDP-om

HDZ 1990 neće sudjelovati ni u kakvoj vladajućoj koaliciji u kojoj neće biti oba HDZ-a, rekao je u petak za “Oslobođenje” Veso Vegar, v.d. glavnog tajnik HDZ-a 1990. Vegar je rekao kako njegova stranka nije spremna sudjelovati u vlasti u kojoj nije izražena “legitimna izborna volja hrvatskoga naroda u BiH”.

“Pitanje prihvaćanja ili neprihvaćanja platforme koju je ponudio SDP ovisi o tome hoće li u budućoj vladajućoj koaliciji biti izražena i većinska izborna volja hrvatskoga naroda u BiH”, rekao je Vegar.

Istaknuo je da je “pitanje legitimiteta onih koji predstavljaju Hrvate u BiH” te dodao: “Ako ima tog legitimiteta, onda ćemo lako razgovarati i pregovarati o ostalim uvjetima. Uvjeren sam kako ćemo tada lako dogovoriti sve ostale stvari. Mora se poštivati izborna volja hrvatskoga naroda, a hrvatski narod je za svoje predstavnike izabrao dva HDZ-a. Dakle, dva HDZ-a moraju biti u vlasti.”

Dodao je kako bi u HDZ-u 1990 voljeli da im se u tom stavu priključi i HSP. Vegar je rekao kako nije čitao platformu koju je SDP ponudio prvenstveno SDA, NS Radom za boljitak i HSP-u, a kasnije i HDZ-u 1990, no naglasio je kako devedesetka ima visok stupanj suglasnosti oko važnih pitanja za BiH s SDP-om.

“Platformu SDP-a nemam pred sobom, no znamo stajališta te stranke. Na sastanku koji je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić održao s liderom SDP-a Zlatko Lagumdžijom, potvrdili smo visok stupanj podudarnosti u našim stajalištima”, rekao je Vegar.

Vegar je u razgovoru s novinarom “Oslobođenja” istaknuo da se plan SDP-a prema kojem bi federalnu Vladu činili HSP BiH, SDP, SDA i NS Radom za boljitak možda i može ostvariti, no to bi, rekao je, bila jako loša poruka bh. Hrvatima, jer njihova izborna volja ne bi bila predstavljena u toj vlasti.

2 Comments

  1. Ljubiću,Čović će te progutati nećeš postojati kao stranka,uostalom ako imate iste stavove zašto se ne ujedinite ili zašto to niste uradili prije izbora…pa ovo mi liči kao na udavaču ko če više ponuditi…a Hrvatski interesi su samo alibi NAŽALOST…

  2. HSP se jako proslavio zastupanjem hrvatskih intersa, osobito podržavanjem Lagumdžije da Hrvatima preotme premijersku dužnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*