Ljubić: Nerealna koalicija SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da je koalicija SDP-a, SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak nerealna, jer joj nedostaje oko 90 posto hrvatskog izbornog legitimiteta.

“Stoga će u narednom periodu trebati vratiti dogovore u realne gabarite, stvoriti koaliciju koja će uvažavati i izborni legitimitet svakog konstitutivnog naroda”, rekao je Ljubić za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, ako izborni legitimitet konstitutivnih naroda nije bitan, onda nije bitna ni konstitutivnost naroda.

“Onda je logično da se u platformi (četiri stranke predvođene SDP-om, op. prir.), umjesto o predstavnicima hrvatskog naroda na Ustavom predviđenim pozicijama za konstitutivne narode, govori o pripadnicima hrvatskog naroda”, konstatovao je Ljubić.

Kao primjer što bi to moglo da znači u budućnosti za brojčano malobrojniji narod, on je naveo dva posljednja izborna ciklusa kada je u Predsjedništvo BiH, u režiji SDP-a, kreatora platforme, pripadnik hrvatskog naroda izabran većinom glasova Bošnjaka.

Ocijenivši da bi bilo politički korektno da je platforma upućena svima kojih se to tiče, Ljubić je rekao da je međustranački sastanak 10. sijećnja prilika da SDP i SDA dođu i prezentiraju svoju platformu.

Predstavnici SDP-a, SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a usuglasili su programsku platformu pod nazivom “Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014”. Dokument sadrži pitanja od ustavnih promjena, mape puta za euroatlantske integracije, rješavanja pitanja državne imovine, popisa pučanstva, ekonomskih i političkih prioriteta do konkretnih zakonskih rješenja i institucionalne ravnopravnosti naroda i građana na cijelom teritoriju BiH.

2 Comments

  1. Ne zaboravite da je Božo doveo svoju rodicu u federalnu vladu prije…Kažu da je dotična radila prije rata u GRASU-i bila revizor…A toliko obrazovanih Hrvata u Sarajevu ostavio na cjedilu
    Sramota!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*