Ljubić: Predjeništvo treba birati neizravno ili u FBiH formirati dvije izborne jedinice

Stav je stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da se ustavne promjene trebaju donijeti u paketu i da njima treba biti obuhvaćen i izbor Predsjedništva BiH i članova u Dom narodam, izjavio je pedsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, napominjući da su ustavne promjene neophodne nakon odluke suda u Strasbourgu u slučaju “Sjedić i Finci”.

“Kada je u pitanju izbor Predsjedništva, mi preferiramo indirektan izbor u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali smo otvoreni za razgovor o direktnom izboru. U drugom slučaju, potrebno je promijeniti Izborni zakon na način da se u Federaciji BiH formiraju dvije izborne jedinice”, rekao je Ljubić nakon okruglog stola “Izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH”.

Po njegovim riječima, prijedlog HNS-a već je razrađivan, ali ga još nisu spremni predstaviti javnosti.

Kada je u pitanju Doma naroda BiH, HNS BiH je za povećanje broja izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda, kako bi se omogućila zastupljenost Hrvata i Bošnjaka iz Republike Srpske, kao i Srba iz Federacije BiH, te zastupljenost nacionalnih manjina i ostalih.

Ljubić je rekao da HNS BiH predlaže izbor 48 izaslanika, po 15 iz svakog konstitutivnog naroda, te tri zastupnika nacionalnih manjina i ostalih, dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske.

Ljubić smatra da bi i u Federaciji trebalo provesti ustavne promjene, kako bi se omogućilo da svi narodi na isti način mogu birati izaslanike, jer se sada događa da više hrvatskih izaslanika u federalni Dom naroda biraju žuoanije s bošnjačkom većinom od onih sa hrvatskom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*