Ljubić: Predložit ćemo formiranje dvije “virtualne izborne jedinice” u Federaciji BiH

bozo-ljubicPredsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra kako nije realno očekivati da provođenjem odluke Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci” dođe do suštinske promjene Ustava BiH.

Ljubić kaže da je realno očekivati da se udovoljavanjem zahtjevima ove presude riješe neka druga pitanja, kao što je izbor članova Predsjedništva BiH na način da se tri konstitutivna naroda stave u istu poziciju, te da se Hrvatima vrati izborni legitimitet u Domu naroda kao što imaju druga dva naroda.

On je sinoć u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske najavio da će HDZ 1990 u Sarajevu 16. veljače na sastanku čelnika šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH predložiti direktni izbor članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH formiranjem dvije “virtualne izborne jedinice”, što ne podrazumijeva teritorijalnu podjelu FBiH.

Ljubić je pojasnio da bi se u tom slučaju svaki građanin FBiH registrovao samo za kandidovanje i glasanje za izbor članova Predsjedništva BiH i bilo bi mu dozvoljeno da se u FBiH registruje za prvu ili drugu izbornu jedinicu. “To odbacuje bilo kakvu stigmu trećeg entiteta ili teritorijalne podjele Federacije BiH”, istakao je Ljubić.

U bi tom slučaju Bošnjak, Hrvat i Srbin iz Bihaća, Širokog Brijega, Sarajeva i Viteza imao mogućnost da se odluči u kojoj izbornoj jedinici će se kandidirati i glasati u FBiH, rekao je Ljubić.

“Rješenje za BiH je da se pozicija tri konstitutivna naroda riješi na simetričan način u teritorijalnom i u institucionalnom smislu”, istaknuo je Ljubić.

Rekao da je također potrebno pristupiti reformi FBiH, zbog preglomazne administracije, neriješenih odnosa između županija i neravnopravne pozicije Hrvata u tom entitetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*