Ljubić: Problemi u BiH su metastazirali, Ustav i Izborni zakon krše ljudska prava, najviše Hrvata

U Bosni i Hercegovini kreće proces ustavnih promjena, temeljem Presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Finci-Sejdić, i sasvim je jasno da treba otkloniti sve diskriminatorske odredbe koje postoje. Problemi s nacionalnim manjinama su samo metastaza osnovnog problema BiH, a to je neriješeno nacionalno pitanje u cjelini, jer Ustav i Izborni zakon krše ljudska prava i konstitutivnih naroda glede kandidiranja za Predsjedništvo, na primjer, ovisno o entitetu u kojem žive. Posebice se to odnosi na hrvatsku poziciju, jer prema postojećem Ustavu i Izbornom zakonu u praki se to već desilo dva puta, Hrvati mogu kandidirati, ali ne mogu izabrati legitimnog predstavnika, kazao je Božo Ljubić, lider HDZ 1990.

Ljubić se, u funkciji zamjenika predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH, u utorak u Sarajevu sastao s veleposlanikom Crne Gore u BiH, Draganom Đurovićem, a tijekom razgovora kazao je da su odnosi BiH i Crne Gore dobri i mogu biti pozitivan primjer dobrosusjedske suradnje, ali da «svakako i dalje postoji prostor za poticanje gospodarstvenih, političkih i kulturnih veza, za što je preduvjet ovakva vrsta kontakata».

Ljubić je istaknuo da nacionalne manjine u BiH i Crnoj Gori postaju mostovi spajanja, kakav je slučaj i u zemljama Europske unije.

On je rekao da je optimist, jer u BiH, ipak prevladava odgovorna politika, bez obzira što ponekad pragmatični razlozi utječu i na neke drugačije poteze.

Ocijenivši regionalnu suradnju značajnom za stabilnost i napredak jugoistočne Europe, veleposlanik Đurović je istaknuo da Crna Gora, kao i susjedne zemlje, izražava potpunu spremnost na provođenju svih reformi koje će ubrzati europske integracije i njezin ulazak u NATO:

– Vjerujemo da će Crna Gora sljedeće godine otpočeti pristupne pregovore za članstvo u EU, što može biti poticaj i za zemlje područka, naglasio je on, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*