Ljubić: Stranke platforme opstruiraju formiranje Vijeća ministara

Zamjenik predsjadavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić uputio je pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, u kojem navodi da se BiH još jednom susrela sa zastojem, koji bi mogao biti okvalificiran i kao opstrukcija u formiranju Vijeća ministara BiH.

Ljubić u pismu podsjeća na stav OHR-a koji je u svojoj izjavi sa javnošću podijelio Inzko, navodeći da je međunarodna zajednica spremna domaćim institucijama dati još najviše jedan ili dva tjedna da sami deblokiraju proces uspostavljanja vlasti na razini BiH prije nego se “umiješa”, priopćeno iz Parlamenta BiH.

Bojim se da ovo odugovlačenje oko izjašnjavanja o mandataru ima za cilj potrošiti ovaj “bonus” i “prisiliti” međunarodnu zajednicu da intervenira u uspostavljanju vlasti na razini BiH, očekujući da bi ta intervencija mogla ići u korist ovih stranaka koje danas nisu bile spremne za odlučivanje o prijedlogu Predsjedništva, ističe Ljubić.

On naglašava da pismo Inzku ima za cilj ne samo informirati, nego i mobilizirati čitavu javnost u BiH da iskoristi sve instrumente i izvrši pritisak na sve odgovorne da se proces uspostavljanja vlasti završi što prije, jer posljedice neodgovornih političkih postupaka snose upravo građani.

Ljubić napominje da je Kolegij Zastupničkog doma na sjednici 9. lipnja konsensuzom odlučio da uputi poziv poslanicima za sjednicu Doma 17. juna, a da im se on šalje tek nakon što Predsjedništvo BiH dostavi odluku o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara, te o njoj svoje mišljenje da Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara.

“Na moje veliko iznenađenje, predsjedavajući Denis Bećirović je na sve načine danas nastojao uvjeriti ostale članove Kolegija da se ova sjednica, koju je sam na zadnjoj sjednici Doma najavio i javno pozvao zastupnike na nju, odgodi za kraj mjeseca, obrazlažući to zahtjevom (Slave) Kukića koji je tražio dodatnih sedam dana za kvalitetniju pripremu za sjednicu Zastupničkog doma”, stoji u Ljubićevu u pismu.

Istu argumentaciju Kukić je iznio i pred članovima Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, uz obrazloženje da mu je poznato kako iza njegovog imenovanja ne stoji potrebna parlamentarna većina i da mu vrijeme treba za dodatne konzultacije sa političkim strankama.

“Ova argumentacija nije bila prihvatljiva za druga dva člana Kolegija, uključujući i mene, s obzirom da odgađanje od 10 dana za izjašnjavanje o podobnosti mandatara i mogućnost da on ni nakon tog roka ne dobije podršku, te procedura koja bi nakon toga slijedila ponovo u Predsjedništvu, nas skoro sigurno uvodi i situaciju da ne možemo imati Vijeće ministara prije jeseni”, piše Ljubić.

On dodaje da si BiH, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi, kako političku tako i ekonomsku, ne može priuštiti ni dva tjedna, a kamoli dva mjeseca bez vlasti na državnom razini.

“Nadalje, postavlja se pitanje zašto to čini blok stranaka koje se predstavljaju strankama Platforme i legitimira kao programska koalicija, a onda kada dođe vrijeme da realizuju taj program, njihov kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara kaže da nema programa”, ističe Ljubić.

5 Comments

  1. LJUBICU–PROMNOGO TAJ HERCEGOVACKI KAMEN IZDAJNIKA DAJE–TREBA VAM TITU I SRBE JOS JEDNOM VRATITI–ZNALI BI SIGURNO GDJE STE,,JESI LI I DALJE IGRAC IZDAJNICKIH BANSKIH DVORA ILI SI ONO STO JESI?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*