Ljubić: Treba reformirati čitavu BiH

Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990, smatra da posljednje razgovore stranačkih čelnika o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH ne treba smatrati propalima te očekuje da će “stvari krenuti od Federacije BiH, da će dvije županije koje su ostale sporne dobiti svoje vlade, a zatim se formirati i državna vlast”.

“Ovo je sada samo jedna nužna pauza koju je potrebno napraviti da se sve ono što je razgovarano, fermentiralo na određeni način”, kazao je Ljubić u izjavi novinarima u Banjoj Luci uvjeren da se zadnjih nekoliko mjeseci u BiH razgovara na način koji ima šansu da, ukoliko se postigne dogovor, BiH krene dalje.

U ime hrvatskog bloka, Ljubić je naglasio da je za njih važno pitanje legaliteta i legitimiteta federalne vlasti. “Mislim da je potrebno reformirati čitavu BiH”, komentar je Ljubića na navode da to treba uraditi u FBiH te dodao da je ona trenutno najjači povod za reformu Ustava BiH, ali da to treba uraditi na državnoj razini, imajući u vidu i presudu u slučaju “Sejdić-Finci”.

Komisiju koja je jučer formirana s ciljem provedbe te presude, kaže Ljubić, treba iskoristiti kao povod da se otklone diskriminacijske odredbe prema manjinama, ali isto tako i prema konstitutivnim narodima. “Treba da se otklone manjkavosti u Ustavu koje su omogućile ovo stanje blokade i pat-pozicije u kojoj se sada nalazimo”, zaključio je Ljubić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*