Ljubić: TV kanal je mali korak ka ravnopravnosti Hrvata u BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da je odluka Vijeća ministara BiH o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH važan i neophodan korak ka uspostavljanju četvrtog kanala, koji bi bio na hrvatskom jeziku.

“To je prvi mali korak ka uspostavljanju ravnopravnosti Hrvata u BiH u domeni javnih elektrončkih medija. Odluka Vijeća ministara BiH važan je i nezaobilazan korak, ali je put do uspostavljanja RTV kanala na hrvatskom jeziku još dalek”, rekao je Ljubić Srni.

Po njegovom mišljenju, uspostavljanje RTV kanala na hrvatskom jeziku ne bi trebalo nikome smetati. “Posebno to ne može biti na štetu vitalnih nacionalnih interesa bilo kog naroda u BiH”, istakao je Ljubić.

On je ocijenio da je najvažnije da procedura u vezi sa formiranjem RTV kanala na hrvatskom jeziku bude okončana i da on bude visokoprofesionalan i nezavisan.

“On će biti u interesu svih naroda i građana, a to će biti svojom profesinalnošću, objektivnošću i kvalitetom, a ne time kako se zove”, smatra Ljubić.

Predsjednik HDZ-a 1990 ističe da je jučerašnja odluka Vijeća ministara BiH ispunjavanje obaveze koju mu je, odnosno Ministarstvu komunikacija i transporta, naložila Parlamentarna skupština BiH.

Ljubić, koji je i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nije mogao precizirati kada bi se ovaj zakonski akt mogao da nađe u parlamentarnoj proceduri.

“U ovom trenutku ne mogu predvidjeti dinamiku procedure, jer ona ne zavisi samo od mene”, pojasnio je Ljubić.

Vijeće ministara BiH jučer je većinom glasova utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, kojim je predviđeno osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Ovaj zakonski akt predložio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zadužio je 2008. godine Vijeće ministara BiH da pokrene postupak osnivanja RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*