Lopovi imali prijavljeno prebivalište na adresi Predsjedništva BiH!?

Više ljudi koji su svojevremeno otkriveni u teškoj pljački fiktivno su bili prijavljeni na adresi Predsjedništva BiH, rekao je danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Prema njegovim riječima, kako bi se, između ostalog, onemogućilo fiktivno prijavljivanje i ovakve zloporabe, što je i sigurnosno pitanje za BiH, Ministarstvo civilnih poslova pripremilo je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Govoreći na sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma parlamenta BiH, koja je podržala predloženi zakon, Nović je negirao ocjene članova Povjerenstva iz SDA i SDP da se predloženim izmjenama i dopunama kojima se traži predočavanje određenih dokumenata kako bi građani prijavili prebivalište ili boravište zadire u slobodu građana i slobodu kretanja.

Naime, kako prenosi agencija Srna, Nović je negirao i tvrdnje da se traženjem dokaza o vlasništvu ili podstanarskog ugovora kao uvjeta za prijavu prebivališta ili boravka, kako to predviđa predloženi zakon, onemogućavaju izbjegle i raseljene osobe da se prijave na prijeratnim adresama stanovanja.
Prema njegovim riječima, na raseljene osobe i povratnike primjenjivat će se odredba iz aktualnog zakona da za njih ostaje da važi prijava prebivališta prije sukoba.

Nović je dodao da je u tijeku procedura za uvođenje novih osobnih iskaznica za građane BiH koja će obuhvaćati nove sigurnosne provjere, kao što je slučaj pri izdavanju biometrijske putovnice.

Lazar Prodanović iz SNSD-a istakao je da zloupotrebe prilikom prijavljivanja prebivališta ili boravišta ne čine izbjegle i raseljene osobe, već oni koji predstavljaju opasnost po sigurnost BiH.”Treba naći mehanizam da se ubuduće izbjegne fiktivno prijavljivanje”, zaključio je Prodanović.

Svoje mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH izdvojili su predsjedatelj Povjerenstva Šefik Džaferović iz SDA, te članovi Povjerenstva iz SDP BiH Denis Bećirović i Saša Magazinović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*