Loši ekonomski trendovi u Hrvatskoj – raste zaduženost, pada promet u trgovini

Hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je da se u Hrvatskoj nastavljaju loši ekonomski trendovi.

Nelikvidnost se popela na 44,5 milijardi kuna, a od početka godine zamjetan je rast neplaćenih računa i blokiranih tvrtki, rekao je Linić predstavljajući dva nova zakona koja bi trebala pridonijeti većoj financijskoj disciplini. Opći porezni zakon trebao bi se usvojiti do kraja tjedna, a Zakon o financijskom poslovanju nakon ljeta.

“Ministarstvo financija i Fina čine pripreme koje bi nagomilane gubitke i dubioze pokušali riješiti do prvog kvartala iduće godine”, rekao je Linić gostujući na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

Istovremeno je objavljeno da je u svibnju u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 4,4 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije, ali veći nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da će pad potrošnje u svibnju na godišnjoj razini iznositi 3,9 posto. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 2,5 do 5,0 posto. Premda oštar, to je manji pad potrošnje nego u travnju, kada je promet u trgovini na malo potonuo 7,3 posto, što je bio njegov najveći pad od travnja 2010. godine.

Pad je posljedica smanjenja raspoloživog dohotka kućanstava, niske razine zaposlenosti i tek skromnog rasta neto plaća. Tu je i rast cijena energenata i komunalnih usluga. Zbog toga će i u nastavku godine građanima ostati manje raspoloživog dohotka za potrošnju, pa u cijeloj godini očekujem smanjenje potrošnje od oko 3 posto, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Oštar pad industrijske proizvodnje i potrošnje u travnju i svibnju najavljuje veći pad gospodarstva u drugom tromjesečju nego u prvom, kada je bruto domaći proizvod skliznuo 1,3 posto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*