Lozančić postaje šef SOA-e, saborski Odbor ga jednoglasno podržao

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora jednoglasno je podržao prijedlog da novi ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) bude Dragan Lozančić koji trenutačno obnaša dužnost pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku.

Prije toga istog su kandidata podržali i predsjednik RH Ivo Josipović te premijer Zoran Milanović, a nakon ove potvrde njegovo imenovanje trebaju svi supotpisati.

Lozančić će na mjestu šefa SOA-a naslijediti Josipa Buljevića kojem je mandat istekao 10. listopada. Na mjesto novog šefa tajne službe Lozančića je predložio premijer Zoran Milanović s kojim se poznaje 12 godina, a to je iako je ima određene rezerve u konačnici podržao i predsjednik Ivo Josipović.

Nakon zatvorene sjednice, predsjednik odbora Miroslav Tuđman rekao je da Dragan Lozančić ima niz referencija za ovo mjesto pa se nada da će biti dobar ravnatelj. S njime se složio i potpredsjednik odbora Igor Dragovan koji smatra da Lozančić ima impresivan životopis.

“Dobar dio posla koji je radio posljednjih 20 godina odnosi se na nacionalnu sigurnost i bez obzira na to što ne dolazi iz agencije, smatramo da će novi čovjek na čelu agencije učiniti dodatni kvalitetan iskorak u radu sigurnosno obavještajnih službi”, kazao je Dragovan.

Lozančić je američki Hrvat koji se vratio u Hrvatsku 1991. godine, i to preko tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška.

Nakon povratka dobio je funkciju u MORH-u gdje je ubrzo postao načelnik Odjela za međunarodnu suradnju, zatim je bio zamjenik načelnika za obrambenu politiku, a vodio je i MORH-ov odjel multilaterale. Trenutno je na mjestu načelnika MORH-ove službe za obrambenu politiku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*