Lagumdžija: Vijeće ministara tek nakon novih izbora

Mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara ili Ministarstvo vanjskih poslova BiH u ovom mandatu trebaju pripasti strankama potpisnicama platforme, a ako netko misli da pripadaju Draganu Čoviću ili Miloradu Dodiku, onda ćemo vjerojatno nakon nekih novih izbora doći do Vijeća ministara, izjavo je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nakon sastanka s liderima HDZ-a BiH i SDA, Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihićem, javlja Glas Srpske.

“Nismo dogovorili ono što je sporno između stranaka platforme i dva HDZ-a. U razgovore treba uključiti i lidera SNSD-a Milorada Dodika, a i među nama u ovom trenutku postoje razlike koje se ne mogu prevladati”, rekao je Lagumdžija.

On ističe da postoji varijanta da u jednoj kompoziciji Vijeća ministara dođe do podrške kandidatu HDZ-a za mandatara “ukoliko se radi o prihvatljivoj osobi i ukoliko je ostala struktura Vijeća ministara posložena na odgovarajući način”. Lagumdžija je istaknuo da je za njih neprihvatljivo da sve hrvatske ministre u Vijeću ministara ponude dva HDZ-a i da se o tome ne može razgovarati.

Lagumdžija je rekao da čelnik Narodne stranke “Radom za boljitak” Mladen Ivanković Lijanović ima podršku potpisnika platforme, ako uspije osigurati opću i entitetsku većinu. Lijanović je u srijedu nakon sastanka s platformašima rekao da je dobio njihovu podršku za predsjedavajućeg.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je “da je bez teksta” na Lagumdžijinu konstataciju da Vijeće ministara neće biti do novih izbora, ako on i Dodik budu inzistirali na pozicijama predsjedavajućeg i ministra vanjskih poslova, prenosi Glas Srpske.

“Nemam komentara na Lagumdžijinu izjavu. Svašta smo mi govorili proteklih deset mjeseci i posljedica svega toga je da još nemamo formiranu vlast. Građani su na izborima rekli koga su željeli i legitimni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda trebaju napraviti vlast na svim razinama u BiH”, rekao je Čović i dodao da pogotovo “nema komentar na Lijanovića”.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je nakon sastanaka s Čovićem i Lagumdžijom da postoji spremnost da se podrži kandidat HDZ-a BiH za mandatara.

Govoreći o mogućnosti da Lijanović bude predsjedavajući, Tihić je rekao da to može biti slučaj samo ako predstavnik NSRzB osigura podršku iz RS “što je u ovom trenutku teško izvodivo”.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je ranije da su stavovi ove stranke o formiranju vlasti na razini BiH poznati i sasvim jasni. Naglasio je da nitko neće moći odlučivati u ime RS niti razgovarati o bilo kojim drugim pitanjima.

Istaknuo je da će se ako bude pozvan na neke od idućih sastanaka, rado odazvati.

Dodik je ranije izjavio da u ovom mandatu mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara pripada predstavnicima Hrvata, a to su dva HDZ-a, a mjesto šefa diplomacije predstavnicima Srba, budući je u prethodnom mandatu na toj poziciji bio predstavnik Bošnjaka, odnosno kandidat Stranke za BiH Sven Alkalaj.

Predsjedništvo BiH je nedavno pozvalo lidere stranaka na konstruktivni dijalog, a pritom je posebno naglašeno da, nakon što kandidat platformaša za predsjedavajućeg Vijeća Slavo Kukić nije dobio podršku Parlamenta BiH u dva kruga glasovanja, uz idućeg kandidata prilože dokaz od 22 glasa i osiguranu entitetsku većinu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*