M. Ljubijankić Sjednicu Doma naroda sazvat će samoorganizirani izaslanici

Mira Ljubijankić, izaslanica u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavila je će konstituirajuća sjednicu toga doma biti sazvana koncem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, neovisno o tome kakvo će biti stajalište Središnjeg izbornog povjerenstva.
“Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, makar i u nepotpunom delegatskom sastavu ovog nivoa, bit će sazvana za kraj ovog mjeseca ili početak idućeg ako komunikacija do sada izabranih delegata s Središnjim izbornim povjerenstvom BiH ne dovede do željenog cilja”, rekla je Mira Ljubijanskić agenciji Fena.

Sazvat će je samoinicijativno novoizabrani izaslanici koji su i dosad bezuspješno pokušavali konstituiranje i nailazili na odgovor SIP-a da se još nisu stekli uvjeti za to, odnosno za potvrđivanje i objavu mandata u službenom glasniku.

SIP kao preduvjet za održavanje konstituirajuće sjednice traži da svaka od deset županijskih skupština u Federaciji izabere izaslanike za Dom naroda, što još nisu učinile skupštine u Hercegbosankoj, Posavskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, niti se nazire da će to skoro učiniti.

No, dio izaslanika iz ostalih županija smatra da je više od 30 do sada izabranih izaslanika, od 58, koliko Dom naroda FBiH ukupno treba da ima, dovoljno da konačno zaživi novi mandat Doma.

Zato su aktualizirali najnoviju inicijativu – isprintali su s internetske stranice SIP-a prazne obrasce izjave o prihvaćanju mandata, ispunili ih osobnim podacima, potpisali i poslali SIP-u nadajući se potvrdi. Iz SIP-a je agenciji Fena danas rečeno jedino da obrasci pristižu i da on ne može priopćiti ništa izuzev onoga što piše u njegovom nedavnom priopćenju.

CIK je 10. veljače priopćio da se još nisu stekli uvjeti za potvrđivanje i objavu u službenom glasniku rezultata (posrednih) izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a time ni za dodjelu uvjerenja o novim delegatskim mandatima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*