Mahmud Abas podnio službeni zahtjev za primanje Palestine u UN

Palestinski predsjednik Mahmud Abas danas je predao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu pismo sa službenim zahtjevom za primanje države Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, čemu se protive SAD i Izrael, izjavio je glasnogovornik UN-a.

Abas se sastao s Ban Ki-moonom u sjedištu UN-a u New Yorku kako bi mu predao službeni zahtjev za Vijeće sigurnosti UN, koje bi ga, kako se očekuje, u dogledno vrijeme trebalo razmotriti. Palestinska samouprava do sada je imala status promatrača u UN-u.

Abas je nakon predaje pisma UN-u, svoj zahtjev za priznavanjem palestinske države obrazložio u govoru Općoj skupštini UN-a.

U njemu je pozvao Izrael da “prihvati mir”, te upozorio da “Izrael odbija pregovarati po međunarodnom pravu i nastavlja graditi židovska naselja na okupiranom teritoriju”.

“Ja kažem Izraelcima, prihvatite mir”, rekao je Abas za govornicom UN-a ističući da će Palestinci nastaviti miroljubiv, narodni otpor izraelskoj okupaciji i upozorio da gradnja židovskih naselja prijeti da će uništiti mirovne rješenje s dvije države, kao i samom opstanku njegove vlade – palestinskih vlasti.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je Abasu u četvrtak da će SAD iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti UN kako bi blokirao taj potez, ali je Abas zajamčio da će ipak UN-u proslijediti zahtjev za priznanje palestinske države.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*