Makarski list, umjesto “gostiju koji su višak” sada s naslovnice nudi “sarajevski osmijeh”

List “Makarsko primorje” koji je postao poznat širom regije nakon što je u broju izdanom sredinom srpnja proglasio jednodnevne goste iz Bosne i Hercegovine “turistima koji su višak” te time izazvao lavinu ogorčenih reakcija i osuda – u novom broju posve je “okrenuo ploču”!

Na naslovnoj stranici broja koji nosi današnji datum, 2. kolovoza, fotografija je nasmiješenih gostiju uz veliki naslov “Sarajevski osmijeh u Makarskoj”. Egida naslovnog teksta je “Rasizam je samo u bolesnim glavama” i očito se odnosi na brojne ocjene po kojima je sporni tekst o bh. turistima iz prošlog broja lista bio na rubu rasizma.

– Moj članak se odnosi na probleme u makarskom turizmu. Jednodnevni izletnici iz BiH bili su samo ilustracija problema makarske plaže. O ovome problemu, odnosno plaži, već se dugo vremena razgovara u samoj Makarskoj i šire. I u tjedniku Makarsko primorje objavili smo veliki broj članaka o ovoj problematici počevši od održavanja plaže pa do njenog korištenja. Zato članak nije o izletnicima iz BiH, oni nisu tema niti povod članka – kazao je Ivo Ćurković, izvršni urednik “Makarskog primorja” u razgovoru koji je prenesen na službenoj FB stranici ovog makarskog glasila. (Hrvatska riječ)

5 Comments

  1. Šta je Ćurković mislio sa ovim, a šta nije… ostaće tajna. On sada govori, kako se taj njegov članak ne odnosi na bh. turiste, i da nikog nije htio uvrijediti, a vamo… priča sasvim drugu priču, nakon što je njegov članak izašo u “Makarskom primorju”.

  2. nepotrebna galama se dize,,,
    bio sam u TUCEPIMA 2009,,svi oni koji nose termos boce sa kavicom,,cilime i deke ,,ostave dekice preko noci da bi osigurali mjesto,,smijesno i bezobrazno,MAKARSKA RIVIJERA SE PRETVARA SIGURNO U DIO TURISTICKE REGIJE JEVTINOG I NAKARADNOG TURIZMA–ONI KOJI DOLAZE SA CILJEM DA TAMO NISTA NE KUPE-NE TREBAJU DOLAZITI,,NIJE TO NIKAKAV NACIONALIZAM–10 DO 15 METARA OD MORA IMATE I KAVICU I BRZU HRANU KOJA ZA CIJENE U BIH NIJE PRESKUPA,,ONI KOJI SVE TO VUKU SA SOBOM NEKA UZIVAJU NA MORU U BOSNI I HERCEGOVINI,,,GOSPODO BIVSE JUGE NEMA VEC 20 GODINA–STO VI TO HOCETE SA CILIMIMA I DEKICAMA–IDITE U CRNU GORU,SPANIJU,ITALIJU.

  3. hrvati ne birajte musterije ionako ste u dugovima do grla aod stranaca vam dolaze babe i djedovi skrti do boga mladji idu na atraktivnija mjesta a mozda ja slabo vidim izgleda da svijetu nema nigdje mora na kraju zaboravili ste plivat u kolikim ste dugovima

    • ova ce drzava opstati i bez tvojih musterija—-samo ti razguli u spaniju,italiju,grcku,tursku–NE ZABORAVI I TAMO PONIJETI SVE ONO STO SI NA MAKARSKU RIVIJERU NOSIO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*