Mantovanelli: U BiH se političari uvijek izvuku upirući prst u druge

Voditelj ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli ovih dana okončava četverogodišnji mandat u BiH. Tim povodom je za sarajevsko Oslobođenje govorio o iskustvu u radu s domaćim vlastima. Kako je kazao, bilo je vrlo teško ostvariti napredak na reformskom programu u ovoj zemlji, i na državnoj i na entitetskoj razini.

On smatra da u BiH problem ne predstavlja samo to što nije formirana vlast, već i nesuglasnost u Fiskalnom vijeću BiH o globalnom fiskalnom okviru, kao i nepostizanje dogovora o formuli za raspodjelu sredstava od neizravnih poreza.

“Mišljenja sam da je moguće raditi na tom pitanju, bez obzira na teškoće u formiranju nove vladajuće koalicije”, istakao je Mantovanelli.

On je ocijenio da je u BiH u prethodnim mjesecima došlo do određenog, ali vrlo krhkog ekonomskog oporavka zemlje i ukazao da je moguć preokret s obzirom na događanja u Grčkoj i eurozoni.

Mantovanelli je naveo da je u BiH u protekle četiri godine došlo do paralize u institucijama i strukturalnim reformama koje se brzo provode, jer nedostaje odgovornosti.

– Čini se da je u ovoj zemlji političarima mnogo lakše nego političarima drugdje, jer na kraju uspiju proći tako što upru prstom u nekog drugog, bilo da je to druga etnička skupina, međunarodna zajednica ili bilo tko, kaže Mantovaneli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*