Maribor večeras postaje europska prijestolnica kulture

Drugi po veličini slovenski grad Maribor, zajedno s partnerskim gradovima Murskom Sobotom, Novim Mestom, Ptujem, Slovenj Gradecom i Velenjem ponijet će u 2012. godini, zajedno s portugalskim gradom Guimaresom, titulu Europske prijestolnice kulture. Na Trgu Leona Štukelja u Mariboru će se večeras održati službena svečanost otvaranja različitih kulturnih događanja i aktivnosti koji će se odvijati tijekom cijele godine.

Svečanost otvorit će otvoriti slovenski predsjednik Danilo Türk i europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost,sport, medije i mlade gđa. Androulla Vassiliou, a među brojnim uzvanicima bit će i hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar.

Svečano otvaranje prenosit će od 19 do 20 sati u subotu i Slovenska televizija. Na priredbi otvaranja nastupit će više od stotinu umjetnika iz cijele Slovenije, predviđen je atraktivan laser show, te koncert glazbene skupine Dan D.

Program svečanog otvaranja, prema riječima programskog direktora projekta “Maribor – europska prijestolnica kulture” Mitje Čandera, stajat će 420.000 eura, što je upola manje od sredstava koja je za uvodni dan proslava imao prošle godine finski grad Turku, koji je zajedno s Tallinom dijelio titulu europske prijestolnice kulture u 2011. godini.

Događanja u Mariboru po njegovim su riječima svojevrsna kombinacija spektakla i protokola, a mjesto događanja je novi mariborski trg kao važno urbano središte.

Vrhunac uvodnih svečanosti, uz mariborska događanja krajem tjedna, bit će premijera opere “Crne maske” u izvedbi opere i baleta mariborskog Slovenskog narodnog gledališča. Pod ravnanjem dirigenta Uroša Lajovica i u režiji Janeza Burgera mariborski ansambl izvest će djelo jednog od rijetkih slovenskih predstavnika slovenske glazbene avangarde i ekspresionizma, Marija Kogoja (1892-1956).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*