Markač ne može biti proglašen krivim prema zapovjednoj odgovornosti

“Generala Mladena Markača ne može se u žalbenom postupku osuditi prema alternativnom obliku krivnje jer prvostupanjska presuda ne daje nikakve osnove za to”, poručuje njegova obrana pred Haškim sudom u podnesku.

Time odgovara na tvrdnje Tužiteljstva da general Markač može biti proglašen krivim prema zapovjednoj odgovornosti ili kao pomagač u udruženom zločinačkom pothvatu.

To je kao da tvrdite da će kuća ostati cijela nakon što uklonite sve nosive zidove, poručuje obrana u podnesku. Obrana poručuje i da pristojnost nalaže da se Markača, ako je u pravu u svojoj žalbi i nepravedno osuđen kao član udruženog zločinačkog pothvata, oslobodi i pusti na slobodu što je moguće prije.

Ističe i da to posebno važi u svjetlu činjenice da se tužiteljstvo nije žalilo na to da sudsko vijeće u presudi nije utvrdilo Markačevu zapovjednu odgovornost ili da je pomagao u zločinačkom pothvatu.

Pokazujući svu apsurdnost ideje da se Markač osudi u žalbenom postupku po zapovjednoj krivnji ili kao pomagač u udruženom zločinačkom pothvatu, odnosno po nečemu što uopće nije predmet žalbe, Markačeva obrana ističe da bi se u tom slučaju jednako moglo po zapovjednoj odgovornosti osuditi i generala Ivana Čermaka, koji je u Haagu pravomoćno oslobođen krivnje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*