Martin Schulz: Politika štednje dovest će do raspada Europske unije

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz zatražio je u srijedu u govoru čelnicima zemalja članica EU-a praktične mjere za poticanje rasta jer postoji opasnost da će gospodarske i socijalne posljedice politike štednje dovesti do raspada Europe.

“Vi morate donijeti konkretne mjere najkasnije do lipnja”, poručio je Shulz čelnicima zemalja članica, među kojima je i hrvatski premijer Zoran Milanović, a koji su se okupili na izvanrednom, neformalnom summitu posvećenom gospodarskom rastu i zapošljavanju.

“Dio zemalja članica ulazi u još dublju recesiju i postoji opasnost da će one odvući ostatak Europe sa sobom. Trebat će dosta vremena da strukturne mjere i mjere za konsolidaciju proračuna donesu plodove i Europu učine konkuretnijom. U međuvremenu, postoji opasnost da gospodarske i socijalne posljedice štednje dovedu do raspada Europe. Iz toga razloga potreban nam je rast i to sada”, istaknuo je Schulz.

Prema tradiciji, predsjednik Europskog parlamenta se na početku svakog summita EU-a obrati čelnicima zemalja članica i nakon toga napušta dvoranu za sastanak, jer ne može sudjelovati u radu Europskog vijeća.

Schulz se zauzeo za izdašniji europski proračun jer to ima vrlo veliki sinergijski učinak.

“Sljedeći višegodišnji proračunski okvir druga je ključna sastavnica ove strategije. Treba nam ambiciozan proračun EU-a, pri čemu treba priznati činjenicu da iznosi europskog proračuna predstavljaju tek tek stoti dio BDP-a zemalja članica, ali ti iznosi zajedno predstavljaju najveći investicijski program u Europi”, rekao je Schulz.

Ne dovodeći u pitanje potrebu da se Grčka drži dogovorenog programa štednje, čija je provedba uvjet za nastavak financijske pomoći, Schulz se zauzeo za humaniji pristup prema ljudima te zemlje kojima je potrebno uputiti poruku nade da postoji svjetlo na kraju tunela.

2 Comments

  1. Mjere štednje,

    na prazan želudac su siguran put do nacijonalne ANAREKSIJE I TEBERKULOZE.
    Demokracija i sloboda na prazan želudac u evropskoj uniji imaju isti efekt kao i komunizam na prazan želudac.Štedeči i stežuči kaiš Grčka samo spašava pohlepne evropske kreditore i njihove promašene posudbe-investicije.Šta više Grci stegnu kaiš to če kreditori odnjet više novca nazad u svoje evropske banke.Bacanjem “Grka” na prosijački štap je uvjet za dobivanje novih kredita.To bi otprilike bilo kao dodavanje novog alkohola več pijanoj osobi.Europa ne nudi Grčkoj:tehnologiju,automobilske tvornice,tvornice aviona te izgradnju elektronske industrije te nova radna mjesta u Grčkoj.To bi pomoglo Grčkoj da stane na ekonomske noge i spriječilo ODLJEV KAPITALA iz Grčke. Zamislimo godišnji odljev kapitala iz Hrvatske u vidu kupovine-uvoza stranih automobila s obzirom da ih Hrvatska ne proizvodi a uvozi več gotovim zarađenim novcem poljoprivrede,turizma i ono malo industrije.Kao početak izlaska iz krize Hrvatskoj bi trebala tvornica automobila kao TOYOTA ili slično.Profit 50:50.To bi zaustavilo odljev velikog dijela kapitala van Hrvatske.Kupuj domače proizvedeno.Kod ulaska u europsku uniju profiti od carina na uvoz če presahnuti.Ta ista razvijena europa neče pristat na ravnomjernu raspodjelu tehnologije I proizvodnje tamo gdje je to moguče.Strane investicije ne znače uvijek napredak več kolonijalizam i moderna robija uz minimalne plače i koristi.Iz Grčkog primjera mogu naučiti ostali.

    Pozdrav,Branko

  2. Moderni kolonijalizam u dusi zapadni imperijalista uvjek je postojao. Poslije raspada Sovjetske imperiji, otvaraju se nove kolonije pod prizmom demokracija. Takva demokracija prijeti malim narodima do unistenja. Sam Merks u svom studiju dosao do zakljucka da meli narodi moraju nestati ,dabi veliki zivjeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*