Martin Schulz uznemirio srbijansku javnost, a rekao samo ono što je očito

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz unio je nemir u srpsku javnost izjavom da je priznanje Kosova preduvjet za ulazak Srbije u EU. Europski dužnosnici zaduženi za vanjsku politiku drže se radije službenih formulacija.

Europska unija želi vidjeti vidljiv i održiv napredak u odnosima Srbije s Kosovom. U pitanju je jasno i nepromijenjeno stajalište svih šefova država i vlada EU-a, izjavio je povjerenik za proširenje EU-a Stefan Füle nakon razgovora što ih je u Bruxellesu vodio s premijerom Srbije Ivicom Dačićem: “Mi govorimo o normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja. Taj mandat je vrlo jasan i nema planova koji idu dalje od toga”.

Stefan Füle je tako komentirao izjavu predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza (na naslovnoj fotografiji sa srbijanskim premijerom), koji smatra da gotovo “cijela EU od Srbije traži da prizna Kosovo”, što je, prema Schulzovim riječima, i preduvjet za ulazak Srbije u Uniju.

Povjerenik za proširenje složio se i sa stajalištem srbijanskog premijera Ivice Dačića, koji smatra da je izjava predsjednika Europskog parlamenta “pogrešno protumačena”:
“Niti sam od koga ovdje čuo, niti je sam Schulz to rekao, da je uvjet za ulazak u EU ili za dobivanje datuma za početak pretpristupnih pregovora, priznanje neovisnosti Kosova i Metohije od strane Srbije”, rekao je Dačić.

Dačić kaže da nema novih uvjeta za Srbiju na njenom eurointegracijskom putu, ali istovremeno moli EU da “točno postavi tablu Srbiji na kojoj piše “cilj”, da bi znali dokle da trčimo.” Da EU želi vidjeti napredak u odnosima s Kosovom, premijeru Srbije prenijela je i šefica europske diplomacije Catherine Ashton. U njenom kabinetu kažu da ne žele komentirati izjavu predsjednika Europskog parlamenta i da u poziciji visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU-a te potpredsjednice Europske komisije “nema ničeg novog”:

“Pitanje priznanja je pitanje za zemlje članice EU-a, ali ono što mi u EU-u i Europskom vijeću govorimo je da je daljnja normalizacija odnosa Kosova i Srbije ključna”, izjavila je glasnogovornica šefice europske diplomacije Maja Kocijančić.

I dok se tijekom prvog dana posjeta srbijanskog premijera Bruxellesu mnogo polemike diglo povodom izjave predsjednika Europskog paralmenta da je priznanje Kosova, na kraju puta, jasan uvjet za članstvo Srbije u EU-u, iz kabineta predsjednika Parlamenta Martina Schulza stiglo je kratko objašnjenje: “Predsjednik ne želi komentirati što drugi govore o ovom pitanju. U svojoj izjavi on je samo rekao ono što je očigledno: Predsjednik sudbinu i Kosova i Srbije vidi kao buduće članice EU-a”. [Marina Maksimović / Deutsche Welle]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*