Matošić: Hrvatska treba povući veleposlanika iz Beograda, ako Srbija rehabilitira Mihailovića

Hrvatska treba povući veleposlanika iz Beograda, ako Srbija rehabilitira četničkog vojvodu Dragoljuba Dražu Mihailovića, smatra HDZ-ov saborski zastupnik i promatrač u Europskom parlamentu Frano Matošić.

Prema pisanju tjednika Globus, Matošić traži da predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i šefica diplomacije Vesna Pusić budu odlučniji u suprotstavljanju pokušaju Dražine rehabilitacije.

Iz HDZ-a se može očekivati žestoka reakcija i prema aktulenoj vlasti i prema Srbiji ako dođe do rehabilitacije četništva, rekao je Matošić.

“Vlada i predsjednik već sada moraju ići s jasnim porukama da se takvo što ne smije dogoditi, jer je riječ o ratnom zločincu. Premijer, predsjednik Republike i ministrica vanjskih poslova ne mogu se igrati politike skrivenog pogleda i moraju biti puno odlučniji”, smatra Matošić, koji ocjenjuje da takva vanjska politika Kukuriku koalicije neće donijeti ništa dobro Hrvatskoj.

Bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, smatra da Hrvatska mora reagovati odlučno i hladno. “Moramo poručiti Srbiji: ako želite surađivati s Hrvatskm, okanite se rehabilitacije četništva. To nije unutarnje pitanje Srbije, nego se to tiče cijele regije. Onaj tko bude rehabilitirao četništvo ne može biti partner Hrvatske ni danas ni u budućnosti”, rekao je Jandroković.

List piše da je hrvatska politika do sada uputila nekoliko tihih komentara povodom rehabilitacije pripadnika četničkog pokreta u Srbiji i podsjeća da je Josipović nedavno suzdržano komentrao moguću rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Nazvao ga je ratnim zločincem, ali je rekao da Hrvatska tu ne može mnogo učiniti. “Ako mislite na neke reakcije formalne naravi, vjerovatno ćemo izraziti neslaganje s takvim činom, ali vi znate da je to, ipak, unutarnja stvar Srbije i mi to ne možemo promijeniti”, rekao je Josipović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*