Maturiraj za 20, diplomiraj za 60 KM!

diploma Internet su preplavile web stranice sa ponudama “znalaca” koji studentima za maksimalno 100 KM pišu diplomske i seminarske radove, ali i maturske radove srednjoškolcima, piše “Euroblic”. List navodi da je pisanje ovih radova “za druge” u Republici Srpskoj postalo unosan posao i da, čak, i rukovodstva sveučilišta priznaje nemoć da ovome stane u kraj jer, kako kažu, vlada “vrhunski intelektualni kriminal”.
“Cijene diplomskih radova prvenstveno zavise od opsega rada i složenosti teme. Cijene su od 60 do 70 KM, pa na više”, navodi se u odgovoru koji je “Euroblic” dobio istražujući u RS pisanje diplomskih, seminarskih i maturskih radova studentima i učenicima kojima je lakše platiti nego pisati. “Vi pošaljite obim rada koliki bi trebao biti i temu. Ako niste odredili temu, mi možemo to odabrati umjesto vas i to se ne naplaćuje. Samo nam pošaljete koliko stranica bi trebalo da ima i koji predmet je u pitanju. Rok izrade diplomskog je oko deset dana, a možda i prije”, odgovoreno je listu.
Na Internetu je u optjecaju oko 5.000 seminarskih radova, postoji čitav stručni tim koji može napraviti bilo koju temu za druge, a na jednom web siteu ostavljena je čak i uplatnica i objašnjenje u kojoj banci se može uplatiti izrada maturskog i seminarskog rada po cijeni do deset eura.

1 Comment

  1. To i nije neki kriminal, ako znamo da su tolike diplome podijeljene, a da onaj čije je ime na njima nije ni vidio instituciju koja ju je izdala…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*