McDonald’s useljava u najpoznatiju hrvatsku zgradu u Sarajevu – Napretkovu palaču?!

U svojevrsnom “hramu” hrvatske kulture u glavnom gradu BiH, zgradi HKD Napredak u Titovoj ulici, u najstrožem središtu Sarajeva – uskoro bi mogao osvanuti jedan od simbola – američke popularne kulture! Kako doznaje Dnevnik.ba, u tijeku su pregovori između predsjednika Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” profesora Franje Topića i predstavnika američkog lanca brze hrane McDonald`s.

Predmet razgovora je ustupanje prostora u “Napretkovoj palači” za potrebe otvaranja McDonaldsovog restorana u Sarajevu, koji bi bio prvi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ovaj ugostiteljski objekt trebao bi se nalaziti u prostorima gdje je sada kino “Imperijal”, dakle u središnjem dijelu Palače, a u McDonald`s bi se ulazilo izravno s glavne sarajevske ulice.

Jedna od najljepših sarajevskih građevina

Podsjetimo, u Sarajevu je spomenuto društvo 1913. godine sagradilo impresivni Zakladni dom, popularno nazvan Napretkova palača. Na pročelju zgrade ističe se hrvatski grb i natpis NAPREDAK. Smatra se da je to jedna od najljepših sarajevskih građevina nastalih za vrijeme austrougarske vladavine. Komunističke vlasti, koje su nakon Drugog svjetskog rata zabranile djelovanje Napretka, oduzele su društvu pravo na upravljanje zgradom, no nakon obnove rada Napretka 1990. godine, postupno je vraćena i imovina društva.

No, tržišne zakonitosti izgleda da tjeraju i upravu ove preko 100 godina stare hrvatske institucije na prilagodbu modernom kapitalizmu – pa u tom kontekstu treba tumačiti i pregovore s predstavnicima američke kompanije. Detalje o modelu ustupanja prostora nismo uspjeli doznati, uostalom, ni samo vođenje pregovora još nije službeno potvrđeno. Nagađa se da bi Napretku ustupanje prostora za McDonald`s trebalo donijeti značajan prihod.

Inače, u Napretkovoj palači nalazi se i caffe slastičarna “Imperijal”, koja je jedno vrijeme bila kultno okupljalište Sarajlija, no u zadnje vrijeme je prilično oronula, nakon što su je iz različitih razloga napustili neki vrhunski ugostiteljski profesionalci.

Odustanje i od Radio postaje Vrhbosna?!

Zanimljivo je također da profesor Topić, također po informacijama koje se mogu neslužbeno čuti, odustaje i od projekta Radio postaje Vrhbosna, koji se nije pokazao posebno uspješnim – bile su česte smjene vodstva ove medijske postaje, a program nije na razini očekivanog. Navodno, pronađeni su talijanski partneri, riječ je je o jednoj snažnoj medijskoj kući katoličke provenijencije – a nejasno je hoće li se Napretkov radio i ubuduće zvati Vrhbosna (Vrhbosna je naziv za Sarajevo i njegovu okolinu koji se upotrebljavao prije turske vladavine u Bosni i Hercegovini. Postojala je također i Župa Vrhbosanska, op. prir.), spominje se i mogućnost promjene naziva u Radio Maria.

Inače, Napreku bi idućega tjedna trebala biti vraćena još jedna zgrada u središtu glavnog grada, ne najstrožem, ali na vrlo lijepoj lokaciji, u blizini bolnice Koševo. Riječ je o objektu u kojemu je ranije bila smještena Očna klinika, a također je svojedobno od komunističkih vlasti oduzet hrvatskom kulturnom društvu.

McDonald`s ugrožava ćevabdžije i buregdžije?

Kada je riječ o McDonalds`u, ovaj globalni lanac brze hrane do sada u Sarajevu nije imao svoj restoran, a jedan od razloga je i navodno protivljenje ćevabdžija i buregdžija – malih poduzetnika koji se bave proizvodnjom lokalne vrlo popularne verzije brze hrane, a kojima bi dolazak McDonaldsa mogao umanjiti obujam poslovanja. Zbog toga je i izabrana lokacija izvan sarajevske općine Stari Grad gdje se nalazi najveći broj ćevabdžija i buregdžija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*