Mediji tvrde da ‘skidanje’ filmova nije kažnjivo, distributeri bi zbog torrenta punili zatvore

Nakon uhićenja dvojice braće iz Kaštel Štafilića zbog downloada softvera i filmova s interneta u Hrvatskoj se razvila polemika o tome je li “skidanje” filmova i gzabe za osobnu upotrebu protuzakoniti i slijedom toga kažnjivo.

Novi list je, primjerice, ustvrdio da je uhićenjem dvojice Kaštelana MUP prekršio ne samo zakone Republike Hrvatske već i tumačenje Ustavnog suda o Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAP).

Naime u zakonu koji se odnosi na dio sa skidanjem filmskih djela zakonodavac, odnosno hrvatska država prilikom pisanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima napravio je iznimku za softver. Prava kreatora sofverskih programa stavljena su pod “srodna prava” te se na njih izrijekom ne odnosi 82. članak tog zakona koji kaže da svatko ima pravo za vlastitu upotrebu snimiti autorsko djelo, s ogradom da ne smije imati bilo kakvu komercijalnu namjenu.

Zaštita autorskih prava nametnuta je i međunarodnim dokumentima kojih je Hrvatska potpisnik, no njima se svakoj nacionalnoj državi ostavlja na volju da odrede iznimke od tih autorskih prava. Policija je u slučaju iz Kaštela otišla mimo zakona kod prijave zbog skidanja filmova s interneta. Naime u ZAP-u se izrijekom u 82. članku navodi da je dopušteno za osobnu upotrebu skinuti i na magnetski medij (disketu, CD, DVD, Blue-ray, tvrdi disk) spremiti autorsko djelo i bez dozvole autora. Pri tome filmska djela navedena su kao klasična autorska djela, tako da za njih ne vrijedi iznimka kao za softver.

Takvo stanje je odlukom iz prosinca 2006. godine potvrdio i Ustavni sud Republike Hrvatske koji je naveo da je smisao naknade na kupnju magnetskih medija baš taj da se autorima plati naknada za te slučajeve kad se njihovo djelo skida za osobne upotrebe, piše Novi list.

Reagirala je Hrvatska gospodarska komora (HGK) tvrdnjom da je, suprotno tumačenju nekih medija, neovlašteno “skidanje” filmova s interneta nezakonito i kažnjivo. Grupacije kinodistributera, videodistributera te kinoprikazivača HGK tvrde u priopćenju da se članak 82. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ne može primijeniti na skidanje nezakonitih kopija autorskih djela sa interneta, navodeći pritom da bez obzira na tehnološke promjene, autorsko pravo i dalje predstavlja temeljno ljudsko pravo priznato Općom deklaracijom o pravima čovjeka od strane Ujedinjenih naroda.

S obzirom na to da se putem interneta distribuiraju i nezakonite kopije filmova i glazbe, njihovim skidanjem od strane fizičkih osoba se one ne mogu naknadno legalizirati. Stoga se članak 82. ne može primijeniti na skidanje nezakonitih kopija autorskih djela s interneta, zaključuje HGK. [I.M.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*