Međunarodna zajednica protiv zahtjeva Dodika i Čovića za ukidanje državnih pravosudnih tijela

Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su još jednom izrazili snažnu podršku međunarodne zajednice Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH.

Pravosuđe na državnoj  razini ključno za napredak

Kako je navedeno u Izjavi veleposlanika, spomenute institucije imaju ključnu ulogu u promociji vladavine prava u BiH. Nedavni događaji u Unsko-sanskom kantonu pokazuju da nitko ne može biti iznad zakona.

Upravni odbor je podsjetio da je Ustavni sud BiH izričito i nedvosmisleno potvrdio ustavnost Suda BiH i to se ne smije osporavati. Upravni odbor poziva sve strane da daju podršku Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH te da, u interesu stanovništva BiH, daju podršku vladavini prava u zemlji.

Upravni odbor konstatira da BiH mora dokazati svoju sposobnost da osigura efikasnu vladavinu prava kroz institucionaliziran pravosudni sistem, kako bi krenula u pravcu europskih i euro-atlantskih integracija.

Dodik i Čović protiv

Podsjetimo, lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ BiH Dragan Čović nedavno su se usuglasili o potrebi redefiniranja pravosudnog sustava na državnoj razini. Oni osporavaju legalnost Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i smatraju da bi na razini Bosne i Hercegovine treba postojati samo ustavnio sud, a da bi Sud i Tužiteljstvo BiH trebalo ukinuti ili bitno smanjiti broj kaznenih djela za čije su procesuiranje oni nadležni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*