Međunarodne organizacije u BiH osudile negiranje genocida u Srebrenici

Vodeće međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini izdale su u srijedu zajedničko saopćenje za javnost. Riječ je o očitovanju Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Europske unije (OHR/EUSR), Vijeća Europe, Rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda, EUFOR-a, Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Stožera NATO-a u Sarajevu i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) pod naslovom – Negiranje genocida i odavanje počasti ratnim zločincima je neprihvatljivo u svakom demokratskom društvu utemeljenom na vladavini prava. Priopćenje prenosimo u cjelini

Organizacije u Bosni i Hercegovini – Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Europske unije, Vijeće Europe, Rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda, EUFOR, Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Stožer NATO-a u Sarajevu i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi oštro osuđuju nedavne aktivnosti i izjave političara na visokim dužnostima u Republici Srpskoj kojima se službeno glorificiraju pripadnici srpskog naroda osuđeni za ratne zločine i negira činjenica da se u srpnju 1995. godine u Srebrenici dogodio genocid. Činjenica da su te aktivnosti poduzete i takve izjave dane neposredno prije i nakon obilježavanja 11. srpnja i 15. godišnjice genocida u Srebrenici čini ih još nedostojnijim.

Podsjećamo vlasti u Republici Srpskoj da su činjenice u vezi sa Srebrenicom jasne i čvrsto ustanovljene. Presudom Međunarodnog suda pravde od 26. veljače 2007. godine u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Savezne Republike Jugoslavije je utvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid. Presudama Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju, počevši od presude u predmetu Radislava Krstića i nedavno, 10. lipnja, donesenih presuda protiv Ljubiše Beare i Vujadina Popovića takođe se utvrđuje individualna kaznena odgovornost za počinioce genocida u Srebrenici.

Podsjećamo da iako prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ovo pravo može biti podvrgnuto određenim ograničenjima, prvenstveno da bi se sačuvao autoritet i nepristranost sudskih tijela ili da bi se zaštitio ugled i prava drugih. Javni službenik koji negira genocid, iako je u potpunosti svjestan ovih sudskih odluka, ne vrijeđa samo sjećanje na one koji su ubijeni nego i aktivno ugrožava vladavinu prava. Javno nagrađivanje onih koji su osmislili, organizirali ili omogućili genocid takođe ugrožava autoritet sudskih tijela.

Smatramo da je otvoreno suočavanje sa zločinima iz prošlosti i njihovo rješavanje  apsolutno neophodno za izgradnju ozračja povjerenja, kao i za osiguranje potpune odgovornosti pojedinca putem kazneno-pravnog sistema. S druge strane, negiranje prošlosti i izmišljanje iskrivljenog povijesnog prikaza stanja samo slabi kredibilitet onih koji negiraju sudski utvrđene povijesne činjenice. U tom pogledu, za vlasti Republike Srpske bilo bi daleko razboritije da slijede nedavne pozitivne primjere lidera Hrvatske i Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*