Međunarodni sud osudio Charlesa Taylora na 50 godina zatvora

Međunarodni sud za ratne zločine osudio je bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora na 50 godina zatvora.

“Optuženik je kriv jer je pomagao, poticao i planirao neke od najstrašnijih ratnih zločina u povijesti čovječanstva”, rekao je samoanski sudac Richard Lussick na javnoj raspravi na Posebnom sudu za Sijera Leone u Leidschendamu, predgrađu Den Haaga.

Posebni UN-ov sud za Sierra Leone Taylora je prošli mjesec proglasio krivim po 11 točaka za ubojstva, silovanja, novačenje djece i stavljanje žena u seksualno ropstvo tijekom ratova u Liberiji i Siera Leoneu 90-ih godina.

Taylor je po optužnici “pomagao i poticao” teror kako bi uspostavio nadzor nad zemljom i tako mogao eksploatirati dijamante u građanskom ratu koji su obilježili kanibalizam, sakaćenje ljudi i u kojemu je od 1991. do 2001. poginulo 120.000 ljudi.

Međunarodna zajednica je jednoglasno odobrila osudu, a brojne nevladine organizacije su je ocijenile ‘povijesnom odlukom’ u borbi protiv nekažnjavanja državnika.

Taylor je u završnoj riječi rekao da je “sve činio za mir” u Sijera Leoneu i optužio je ured tužitelja da je potkupio svjedoke i prijetio im.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*